Ne gubi licencu: Odvjetnik pijan usmrtio pješaka na prijelazu i dobio šest mjeseci zatvora?!

Foto: Ilustracija

SPLITSKI odvjetnik Andrej Praprotnik osuđen je na Općinskom sudu u Splitu nepravomoćno na djelomičnu uvjetnu osudu od godine i četiri mjeseca zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao Frane Obilinović.

Sudac Mile Rebić poslao je 28-godišnjeg Praprotnika na šest mjeseci u zatvor, dok će preostalih 10 odslužiti na uvjetnoj slobodi s rokom kušnje od dvije godine.

Presuda je vrlo značajna za Praprotnika koji bi u slučaju strože zatvorske kazne izgubio licencu jer prema članku 56. stavak 9. Zakona o odvjetništvu kod bezuvjetne zatvorske kazne teže od šest mjeseci gubi pravo na obavljanje odvjetništva.

U 8 i pol sati sjeo za upravljač sa 1,29 promila alkohola

Praprotnik je za upravljačem Mazde 323 oborio Obilinovića na pješačkom prijelazu na raskrižju ulica Domovinskog rata i Mike Tripala 28. studenog 2009. godine. 

Bilo je 8 i pol sati, a Praprotniku su nakon nesreće izmjerili čak 1,29 promila alkohola.

Obilinović je zadobio teške ozljede, od komplikacija je umro u bolnici dva tjedna nakon nesreće.

Praprotnik se na suđenju požalio da mu je autobus zaklonio pogled, a da je pješak iskoračio i da se nije znalo hoće li ga pustiti da prođe. On je shvatio da hoće pa je nastavio s vožnjom. Sve se dogodilo u sekundi.

Sudac ublažio kaznu, iako je zaključio da je odvjetnik svjesno kršio zakon

Sudac Rebić je utvrdio da je Praprotnik postupao s neizravnom namjerom jer je vozio pod utjecajem alkohola brzinom koja ne odgovara uvjetima na cesti.

Svjesno je kršio propise jer je bio svjestan rizika takve vožnje, zaključio je sudac Mile Rebić. Unatoč takvom zaključku, ublažio je kaznu jer je našao pregršt olakotnih, a nikakve otegotne okolnosti.

Hrpa olakotnih i nijedna otegotna okolnost

Što je sve pomoglo za takvu odluku? Iskreno priznanje krivnje, žaljenje što je došlo do nesreće i smrti, kajanje, korektno držanje pred sudom, mladost, primjereno ponašanje nakon događaja i smrti Frane Obilinovića, dosadašnja neosuđivanost...

Sud ni vozačku nije oduzeo: Odvjetnik može dalje nesmetano voziti

Osim neuobičajeno blage osude koja za posljedicu ima sretnu okolnost da se osuđeni odvjetnik i dalje može baviti svojim poslom, sudac Rebić nije primijenio ni sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom, i to temeljem izjave okrivljenika da u međuvremenu nije imao nikakvu prometnu nesreću, niti prekršaj.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu sasvim sigurno će se žaliti na ovakvu presudu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.