Nastavljeno suđenje za aferu Brodosplit: "Na svakom tankeru za Wesseles Brodosplit je gubio po 12 milijuna"

ISPITIVANJEM prva dva od predviđenih 50-ak svjedoka na Županijskome sudu u Splitu je nastavljeno suđenje u aferi "Brodosplit". Po optužnici Županijskoga državnog odvetništva, osmoricu optuženika se tereti da su zloporabom položaja i ovlasti i pranjem novca oštetili tvrtku za 4,7 milijuna dolara.

Pravnik u Brodosplitu Zlatko Kabić potvrdio je da je bio uključen u sastavljanje teksta ugovora o gradnji četiriju tankera za naručitelja Wesseles te da je osobno sastavio tri pobočna pisma. Svjedok Dragan Grgić, koji je u vrijeme sklapanja ugovora između Brodosplita i Wesselesa bio voditelj odjela za normiranje rada pri izgradnji brodova u splitskome brodogradilištu, danas je ustvrdio kako je na svakom od ta četiri tankera Brodosplit "nenadoknadivo" izgubio po 12 milijuna dolara jer je sklopio ugovore o njihovoj gradnji po cijeni 20-ak posto nižoj od realne za takve brodove.

Prvooptuženoga Mačeka optužnica tereti za poticanje na kazneno djelo zloporabe položaja, a drugoptuženoga Gorana Vukasovića, bivšeg direktora Brodosplita, i trećeoptuženoga Antu Luetića, komercijalista Brodsosplita, za zloporabu položaja i ovlasti. Za kazneno djelo pranja novca, osim njih trojice, optuženi su i Mateo Tramontana, Ivica Donkov, Hrvoje Matovinović, Danijel Nikolić i Ivan Cesarac.

Na početku suđenja za gotovo pet milijuna dolara tešku aferu osmorica optuženih izjavila su da se ne osjećaju krivima za zlouporabu položaja i ovlasti i pranje novca. Također usprotivili su se imovinsko-pravnom zahtjevu Brodosplita koji je uputio sudu tražeći nadoknadu štete. Priliku za iznošenje obrane optuženi će imati na kraju postupka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.