Nastavljeno suđenje protiv osam banaka zbog kredita u švicarcima: Saslušani svjedoci Hypo i OTP banke

Ilustracija: Arhiva

DANAS je održan četvrti termin raspravnog ročišta povodom tužbe protiv osam banaka, koju je u ime Udruge Franak pokrenuo "Potrošač" - Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača. Ročište je u cijelosti trajalo šest sati.

Saslušano je četvero svjedoka koji su klijenti HYPO i OTP banke. Sva svjedočenja su bila otvorena za javnost. U svojstvu klijenta HYPO banke svjedočio je i Goran Aleksić, koordinator pravnog tima Udruge Franak. Kao zanimljivost iz svjedočenja g. Aleksića navodimo iznesenu činjenicu da je 2010. godine pokrenuo u Zagrebačkog banci temeljem zahtjev za realizaciju kredita s valutnom klauzulom u eurima, kako bi zatvorio postojeći kredit vezan uz CHF.

Međutim, u trenutku kada je dobio rješenje da mu je zahtjev za novi kredit odobren, glavnica postojećeg kredita narasla je (radi porasta tečaja) za dodatnih 20.000 kn, radi čega je morao odustati od realizacije kredita u Zagrebačkoj banci, budući da tim kreditom više nije mogao otplatiti postojeći.


U svojstvu svjedoka klijenta OTP banke svjedočio je g. Slavko Vukmanov Šimokov koji je iznio činjenice da mu je rata porasla za 73%, što mu za oko 15% prelazi ukupna redovita primanja, te da je nakon 82 uplaćene rate (ukupno 499.796,46 Kn ili 58,73% podignutog kredita), banci trenutačno dužan trećinu više nego na početku otplate. G. Vukmanov Šimokov napominje kako u banci prilikom podizanja kredita nikada nije bio upozoren na to da se uopće može dogoditi da glavnica kredita toliko poraste.

Suđenje se nastavlja u petak 15.3., kada će biti saslušani svjedoci klijenti Splitske banke i Volksbanke (koja je u siječnju ove godine izmijenila ime u Sberbank d.d.).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.