Nastavljena parnica protiv osam banaka: "Supruga i ja išli smo u banku s povjerenjem, nismo ovo očekivali"

Ilustracija: Arhiva

DANAS je održan treći termin raspravnog ročišta povodom kolektivne tužbe protiv osam banaka, koju je u ime Udruge Franak pokrenuo "Potrošač" - Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača. Ročište je u cijelosti trajalo šest sati.

Na ročištu su saslušani svjedoci – klijenti Erste banke i R.B.A. Dvoje svjedoka tražili su isključenje javnosti, a jedan od svjedoka, Eugen Dobrić, svjedočio je javno. Ispričao je da je njega i njegovu suprugu koja je podigla isti iznos kredita bankarica uvjeravala da im nije cilj uništiti mlade ljude, da će ih kontaktirati u slučaju porasta franka i da će glavnicu moći konvertirati u eure. To mu je bio zadovoljavajući odgovor pa je odabrao kredit u francima, ali mu je za četiri mjeseca banka bez objašnjenja kamatu povećala s početnih 4,95 na 5,45 posto, a njegovoj supruzi na 5,95 posto.

Nakon što je u srpnju 2011. švicarska valuta porasla na 6,5 kuna, banka mu je dala ponudu za prijevremenu otplatu po kojoj bi bio puno dužniji nego kad je podigao kredit. Protuvrijednost kredita 2007. je iznosila oko 409.000 kuna, a nakon otplaćenih 270.000 kuna banci je još dužan 67.000 franaka ili približno 410.000 kuna. Mjesečna rata trenutno mu iznosi 4594 kune, odnosno 48 posto više od prve rate.

Nakon ročišta g. Dobrić izjavio je: "Supruga i ja išli smo u banku s povjerenjem. Očekivali smo partnerski odnos i nismo očekivali nikakva iznenađenja poput podizanja kamate bez obrazloženja. Vjerujem u našu pobjedu i drago mi je što sam imao priliku dati iskaz pred sudom. Napokon se vidi svjetlo na kraju tunela."

Suđenje se nastavlja u srijedu 13.3., kada će biti saslušani svjedoci klijenti HYPO i OTP.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.