Nastavlja se prosvjed roditelja pred školom u Splitu: Ovo su jedina privatizirana igrališta u Hrvatskoj

Foto: Index

NASTAVLJA se prosvjed građana na Bačvicama koji su revoltirani što je ravnatelj OŠ Pojišan Boris Poljak dao školska igrališta privatnicima pa se njihova djeca nemaju gdje igrati. Dosad je održano već nekoliko prosvjeda, no pomaka nema. Danas se pred OŠ Pojišan okupilo 50-ak roditelja s djecom pod vodstvom predsjednika Gradskog kotara Bačvice Tomislava Zaninovića. Pred školom je bilo i nekoliko uniformiranih policajaca.

"Ljudi su prestrašeni"

Željko Petko, bivši član Vijeća roditelja, tvrdi da je 2002. godine tražio ugovor na uvid prije potpisivanja. 

"Šikaniran sam na sve moguće načina, a to je završilo tako da me više nisu zvali na sastanke, jer sam kao remetilački faktor. Od roditelja se očekuje da šute i slušaju. I nije samo ovdje tako. Vijeće roditelja služi da diže ruke. U ovom slučaju naletio sam na jedan protupravni postupak, htio sam to objelodaniti", kaže Petko.

Tvrdi da je bilo još roditelja koji su bili protiv potpisivanja takvog ugovora, no za razliku od njega, nisu se usudili prosvjedovati.

"Ja ljude razumijem. Prestrašeni su, boje se za poslove, pozicije, da im dijete netko ne šikanira u školi. To mi je jasno, ali takvo nas je postupanje dovelo u sadašnju situaciju. I ne mislim samo na ovaj slučaj", kaže Petko. 

"Jedinstveno u Hrvatskoj"

Zaninović kaže kako je ovo jedinstveni slučaj u Hrvatskoj.

"Ravnatelju treba odati priznanje jer se jedini usudio napraviti što nijedan drugi nije, a to je da vanjska školska igrališta da u najam. Izvršio je uspješnu privatizaciju školskih igrališta. To je po meni najgori oblik privatizacije, jer djeca nakon nastave koja završava u četiri i pol sata nailaze ili na katanac i privatnu školu nogometa na donjem igralištu ili na rekreativce koji plaćaju 150 kuna po satu na gornjem igralištu", kaže Zaninović.

"Krše se dječja prava"

Ugovor je potpisan na 15 godina.

"Ravnatelj je govorio da škola nema ništa od ovoga. Još gore. Oštećena su djeca, oštećena je škola, privatni zakupnik ima novac, a ja se pitam tko osim njega ima koristi od ovoga. U Gradu rekli da će napraviti reviziju i ustrajati na sastancima, međutim, sastanci su stali. Znači, očito je da ga netko u Gradu štiti. Nejasno je kako se mogla dati suglasnost na ugovor koji nije u skladu sa pravilnikom. I sve ove godine se to toleriralo. I još u Banovini kažu da nema ugovora. Znači, daje se suglasnost na neviđeno. I da je sve u skladu sa zakonom, ovo je jedna potpuno neviđena situacija u Hrvatskoj. Nemoralna, štetna za djecu. Ovo je kršenje dječjih prava. Jer po članku 31. Konvencije o pravima djece, djeca imaju pravo na vanškolsku aktivnost nakon škole. Ako nemaju igralište, idu na ulicu, a znamo gdje to vodi, ili ostaju u svoja četiri zida", kaže Zaninović. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.