Namještaljka u Splitu: Baldasar prepušta Turističku palaču na 30 godina svom nadzorniku u Stanoupravi

Foto: Google Street View, Index

POVJERENSTVO Grada Splita odabralo je danas kome će prepustiti Turističku palaču na idućih 30 godina. Na natječaju je izabrana tvrtka Valleus koja je osnovana prije samo pola godine. Kada su dogradonačelnicu Aidu Batarelo novinari pitali jutros tko stoji iza firme, odgovor je bio nevjerojatan.

Batarelo neiskrena: Dogradonačelnica ne zna s kim sklapa ugovor o plodouživanju?!

"Ne znam, zaboravila sam. Neka žena. Znam da sam vidjela žensko ime", kazala je dogradonačelnica i sama članica Povjerenstva koje je odlučivalo o pobjedniku natječaja za Turističku palaču. 

Nije bila iskrena. Jer ta (neka) žena je Kristina Duša, zaposlenica i pomoćnica Stipe Mađora, predsjednika Uprave Slobodne Dalmacije Printa, kojeg je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar postavio u Nadzorni odbor gradske Stanouprave. 

Valleus je osnovan koncem veljače, a u sudskom registru kao sjedište tvrtke navedena je Velebitska 143. Pogledali smo danas. Na toj adresi Valleusa nema, ali smo zato pronašli sjedište tvrtke Mađor Company. Vlasnik je upravo Stipe Mađor. Svakako nije naodmet informacija da je potrebnu bankarsku garanciju od gotovo milijun eura za Valleus osigurao upravo Mađor Company. Pravo je, stoga, pitanje, zašto se dogradonačelnica Batarelo pravi tako nevješta i zašto novinarima nije dala potpun odgovor na pitanje.

Mađor osigurao garanciju za svoju zaposlenicu

Zašto se na natječaj nije javio Mađor Company, pitali smo vlasnika tvrtke.

"Valleus je projektna firma i tako je odlučeno. Kristina Duša radi kod mene. Hoće li ona ostati vlasnica firme ili će prodati udjele, vrijeme će pokazati", bio je vrlo otvoren i iskren Stipe Mađor.

"Sve je čisto i transparentno, nema nikakvih tajni. Tvrtku Mađor Company osnovao sam sa 16 godina 1994. godine. Uredno posluje i nije bio problem dobiti garanciju za ovaj posao. Garancija za izvršenje posla rekonstrukcije iznosi šest milijuna kuna, a osigurali smo i garanciju za plaćanje najma od 430 tisuća eura", kazao nam je Stipe Mađor.

Prvi susjed pobjednice natječaja Baldasarov savjetnik

Zanimljivo je svakako da društvo u Nadzornom odboru Stanouprave Mađoru pravi Drago Davidović, glavni savjetnik gradonačelnika Baldasara i pročelnik njegovog ureda, inače, prvi susjed sa Mertojaka direktorice Valleusa Kristine Duše. Davidović živi u Doverskoj 33, a Duša ulaz do, na broju 35.

Pitali smo i Mađora kako je došlo do njegovog angažmana u Stanoupravi. "Dobio sam poziv. Ne bih o tome tko me je zvao, ali nije Davidović", kazao nam je.

Slobodna Dalmacija Print završila je prije par mjeseci u predstečajnoj nagodbi, što svakako nije osobita referenca za angažiranje u Nadzorni odbor gradske tvrtke, a pogotovo za dodjeljivanje posla s Turističkom palačom. 

"Prije mog dolaska, tvrtka je bila opterećena gubitkom od 3,5 milijuna kuna i viškom zaposlenih. Ušao sam sa željom da pomognem, nažalost, pod takvim okolnostima nije se moglo bolje", kaže Mađor. Plan im je prošao, sada ga nastoje izvršiti. Suvlasnik i većinski vjerovnik Slobodna Dalmacija ima razumijevanja i Mađor se nada najboljem. Potvrdio nam je da Duša i dalje radi kod njega.  

Začudna koincidencija

Ne zna se kada je točno Baldasar odlučio da će na ovaj način rekonstruirati Palaču, vrlo vrijedan gradski resurs na najboljem položaju u gradu, na sjecištu trajektne luke i Rive, tik do južnog ulaza u Dioklecijanovu palaču, ali ne bi bilo čudo da je zamisao koincidirala sa osnivanjem Valleusa, pobjednika natječaja, tvrtke bez ikakvih referenci koja se ne može pronaći čak ni na adresi prijavljenoj u sudskom registru.  

Mnogi su se pitali čemu treba tražiti privatnog partnera za ovaj model plodouživanja, kada investicija od kojih milijun eura nije nešto što Grad Split i njegov proračun ne bi podnijeli, tim više što se resurs prepušta na upravljanje privatniku puna tri desetljeća uz simbolični najam. Da se Grad i zadužio, investiciju bi isplatio za svega nekoliko godina i pri tom imao čist račun i mogućnost da sam realizira projekt i komercijalizaciju vrijednog resursa. Koliko samo vrijedi terasa na Palači koja već godinama nije u upotrebi, a ima pogled bez premca na splitsku Rivu. Kalkuliralo se samo s prostorom ispod terase i najmom od lokala i agencija, a prešućivalo vrijednost top lokacije za nekakav skupi restoran ili ekskluzivni klub. 

Maske pale već prvog dana

Jasno je da za ovako nešto nije bilo potrebe, već se evidentno radi o namještaljci. Odabir tvrtke iza koje stoji Mađor, već uglavljen u Nadzorni odbor gradske tvrtke Stanouprava, samo potvrđuje već iznesene sumnje. Kao i obično, Baldasar je u realizaciji vrlo trapav i maske su pale već prvog dana unatoč zaista požrtvovnom angažmanu dogradonačelnice Batarelo koja je danas novinare uvjeravala kako su dobili super ponudu sa duplo većim najmom od iskličnih 12.500 eura i čak 10 posto neto dobiti od novog partnera. Dirljivo je bilo slušati kako će se svake dvije godine revidirati ugovor sa privatnim partnerom kojem neće biti omogućeno dizanje cijena najma u nebesa i kako je Grad Split apsolutno zaštićen.

Lista Marijane Puljak tražila je mišljenje Ministarstva uprave o legalnosti posla. Baldasar, naime, za ovaj model rekonstrukcije Palače nije tražio dozvolu Gradskog vijeća premda se radi o investiciji od milijun eura, a on ima ovlasti do milijun kuna, već je namjerio vijećnike dovesti pred svršen čin i na stol im za iduću sjednicu baciti odluku Povjerenstva o najboljem ponuđaču. A za plodouživanje kao model rekonstrukcije nitko ih nije ni pitao.  

Plodouživanje legalizirao bivši savjetnik Srpskog narodnog vijeća

SDP je na ovom projektu pokazao slogu i jedinstvo. Ministarstvu Arsena Bauka sve je u redu, oni ne vide problem. I ministar koji gay ženicima dijeli kravate podupire plodouživanje na račun gradonačelnika i njegovog nadzornika

"Što se tiče samog raspisivanja natječaja, napominjemo da to nije isto što i odlučivanje o raspolaganju imovinom, već se radi o postupku koji prethodi samom raspolaganju. Iz dostavljenog zaključka gradonačelnika i teksta javnog natječaja vidljivo je da je istima predviđeno da odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja na prijedlog povjerenstva donosi Gradsko vijeće. Prema tome, mišljenja smo da nema zapreke da predstavničko tijelo odluči o osnivanju prava plodouživanja na nekretnini u vlasništvu Grada Splita...", piše pomoćnik ministra Bauka Boris Milošević, koji je do dolaska u Ministarstvo radio kao tajnik općine Kistanje i pravni savjetnik u Srpskom narodnom vijeću. 

Splitski HDZ: Nakardni natječaj treba poništiti

Splitski HDZ pozvao je danas gradonačelnika Ivu Baldasara da poništi natječaj za obnovu Turističke palače te je izrazio sumnju da se pri dodijeli tog posla pogodovalo tvrtki "Valleus" d.o.o., osnovanoj nedavno i bez iskustva u takvim poslovima.

"Pozivamo splitskoga gradonačelnika da poništi taj nakaradni natječaj i da Gradsko vijeće razmotri situaciju koja je postala preozbiljna i preopasna da bi se rješavala u smjeru u kojem je naumila aktualna gradska vlast", rekao je predsjednik splitskoga HDZ-a Petar Škorić na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, od sedam pristiglih ponuda za rekonstrukciju splitske Turističke palače po modelu plodouživanja jedna je eliminirana odmah, a od ostalih šest četiri su ispunjavale uvjete raspisanog natječaja i odabrana je tvrtka "Valleus".

"Postavlja se pitanje kakvi su to natječajni kriteriji ako je izabrana tvrtka koja je osnovana prije svega šest mjeseci dok su s druge strane izbačene renomirane tvrtke 'Tromont', 'Spegra' i 'F-Tours' koje imaju iskustva", istaknuo je Škorić. Upitao je i zašto se pojedincu, zbog sedam milijuna kuna investicije za obnovu, omogućuje da ostvari neto zaradu od nekoliko stotina milijuna kuna u razdoblju od 30 godina te zašto grad nije sam financirao takvu investiciju i plodouživao preko nekih svojih tvrtaka.

"Turistička palača je vrijedan gradski resurs i prosvjedujemo zbog toga što natječaj nije raspisan po Zakonu o javnoj nabavi koji bi riješio brojne dileme i odagnao sumnje", istaknuo je Škorić i dodao kako je iz dokumentacije vidljivo da na otvaranju ponuda jučer nisu otvoreni dokumenti o dokazu sposobnosti, a drugi ponuđači nisu dobili zapisnik o pregledu.

Po njegovoj ocjeni, grad Split kao organizator nadmetanja krši i Zakon o sprječavanju pranja novca jer se, kako je rekao, "u javnom nadmetanju svjesno osigurava ponuditelju da prikrije izvor novca (kapitalne snage) kojim će garantirati ispunjenje uvjeta".

Na novinarsko pitanje trebaju li se Uskok i Državno odvjetništvo uključiti u rasvjetljavanje tog slučaja, Škorić je odgovorio potvrdno, ističući kako "istražna tijela trebaju sve to promotriti".

Također je kritizirao splitsku Gradsku upravu jer je dogradonačelnica Batarelo ponudu za rekonstrukciju Turističke palače predstavila samo nekolicini novinara budući da su novinari na konferenciju bili pozvani samo 50-ak minuta uoči njezina održavanja. Rekao je kako sumnja da je to učinjeno kako bi sve prošlo što nezapaženije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.