Nakon što su razorili kultni zagrebački klub Saloon, Cibona i Grad Zagreb priznali: Da, pogriješili smo!

Foto: Facebook (Discotheque Saloon)
Video: Damir Horvatović


NAKON što je nasilnim upadom privatne tvrtke Klokan, devastiran i potpuno uništen interijer kultnog zagrebačkog kluba Saloon odgovorni čelnici grada Zagreba i Košarkaškog kluba Cibona priznali su u odgovoru na pisani upit Indexa kako su napravili propust koji sada pokušavaju ispraviti!?

Iako priznaju krivicu, za sada nema odgovora na pitanje tko će odgovarati zbog štete koja je nanesena obitelji Srezović koji godinama upravljaju Saloonom.

Nakon što je Index čelnike Grada Zagreba i KK Cibona suočio s dokumentacijom oko Saloona ispostavilo se da Cibona nije smjela potpisati s privatnom tvrtkom ugovor o podnajmu prostora na Tuškancu, popularnog Saloona.

Dugo vremena smo čekali na odgovor, no na kraju su nam priznali: Nismo na to imali pravo!

Policija se povukla nakon provale u Saloon

Podsjetimo kako je u listopadu prošle godine tvrtka Klokan, osnovana samo par mjeseci prije, nasilno ušla u Saloon tvrdeći da imaju pravovaljan ugovor za najam prostora kojeg su potpisali s s KK Cibona. Taj dokument na koncu se pokazao nevažećim.



Obitelj Srezović u dugogodišnjem je sudskom sporu s Gradom Zagrebom oko prostora kojim upravljaju još od 1970. godine, a Upravni sud nedavno im je omogućio da sami pokrenu proces legalizacije prostora na Tuškancu, a ne Grad Zagreb.

Čekajući pravomoćno okončanje sudskog spora, Srezovići su se nemalo iznenadili kada su u listopadu otkrili provalu u svoje prostore. Pozvali su policiju,  no zaštitari koji su se pojavili ispred vrata Saloona tvrdili su da imaju pravovaljani ugovor s Cibonom te sve dozvole Grada Zagreba. Policija se povukla te je tako počela devastacija i uništavanje Saloona.   

Lovrić od Lovrića traži raskid ugovora

Iz Grada Zagreba tada su objašnjavali za Index da se za objekt u kojem se nalazi klub Saloon vodi sudski spor već dugi niz godina te da Grad Zagreb nije raspolagao tim objektom već je on cijelo vrijeme u posjedu Košarkaškog kluba Cibona. Cibona je prema tadašnjem tumačenju Grada Zagreba, upravljala prostorom  dok Grad Zagreb ne donese drugačiju odluku.

Prema njihovom tadašnjem očitovanju iz listopada prošle godine, Cibona je mogla raspolagati prostorom kako je htjela. A htjela je dati nekome u najam.

Preokret je nastao kada je Index došao u posjed informacije da KK Cibona nije sukladno zakonu  raspisala ni provela javni natječaj za davanje u najam prostora KC Tuškanac, niti su zatražili niti imaju pismenu suglasnost Grada Zagreba za najam prostora. Sve su to morali napraviti a nisu.

"KK Cibona nije zatražila suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport prije negoli je sklopila Ugovor s tvrtkom Klokan, te je, sukladno tome, od KK Cibone zatraženo očitovanje. Zatraženo je, također, raskidanje Ugovora između KK Cibone i tvrtke Klokan, ukoliko on nije sklopljen u skladu s Odlukom o načinu upravljanja i korištenja športskih građevina u vlasništvu Grada Zagreba", potvrdili su nam iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport pročelnika Ivice Lovrića.

Da se dogodio nevjerojatan propust svjesni su i u KK Ciboni, a kako tvrde sada traže način kako sve to riješiti.  

Sukob interesa za interes Uskoka

"Košarkaški klub Cibona je prilikom uvida u svu dokumentaciju vezanu za prostor na Tuškancu uvidio da je došlo do propusta te razmatra mogućnosti na koji način se isti može riješiti", kažu nam u KK Ciboni. Naime, da je Cibona i zatražila suglasnost Grada Zagreba, nikako je nije mogla dobiti. Grad Zagreb nije u potpunosti vlasnik prostora na Tuškancu a Upravni sud dao je nedavno pravo Srezovićima da u vlastito ime, a ne Gradu Zagrebu, pokrenu legalizaciju prostora!

Zvuči gotovo nevjerojatno da je predsjednik KK Cibona Ivica Lovrić zapravo treba dobiti suglasnost od sebe samog jer je ujedno i Pročelnik gradskog ureda za sport Grada Zagreba! Tako nam je pročelnik Lovrić odgovorio da je našao propust i tražio očitovanje Cibone, a predsjednik KK Cibone Lovrić kaže da su to tek sada vidjeli kada su pogledali dokumentaciju!?

Očigledno bi u ovom slučaju posljednju riječ trebao dati Uskok s obzirom na očiglednu štetu, sukob interesa i kršenje zakona. 

Unutrašnjost Saloona sada je neprepoznatljiva. Ostali su goli zidovi, instalacije a rušeni su i pregradni zidovi. Prostor je oblikovno promijenjen, a da nije postojala dozvola za izvođenje radova.

Nevjerojatna traljavost

O kakvoj se traljavosti radi dokazuje i činjenica da je tvrtka Klokan potpisala ugovor s Cibonom na korištenje 414 metara, a prostor Saloona ima dvostruko više 840 metara, i Cibona je taj prostor dala tvrtki Klokan po cijeni od svega 52 kune po metru!?

"Iako je Košarkaški klub Cibona imao saznanja da je građevina na Tuškancu bespravno nadograđivana od strane bivšeg zakupca, tek nedavno smo upoznati s činjenicom da je došlo do tako drastičnog povećanja kvadrature čime je Košarkaški klub Cibona kao najmoprimac direktno oštećen" tvrde iz Lovrić iz Cibone.

Lovrić pročelnik tvrdi da Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport raspolaže samo službenom evidencijom u kojoj se navodi površina od 414,84 i da ne zna da je došlo do proširenja.

Obitelj Srezović pokrenula je niz sudskih postupaka, a jedan od njih koji nestrpljivo očekuju je i odluka suda o smetnji posjeda. Nadaju se povratku u prostor, naknadi štete te konačnom kraju ove pravne zavrzlame.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.