Nakon 17 godina identificirano tijelo bebe stradale u Potočarima: "Rekli su da je rođena mrtva, nisam joj stigla ni ime dati"

Ilustracija: AFP

NA 18. GODIŠNJICU genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru u Potočarima bit će sahranjena beba Have i Rahmetli Hajrudina Muhića, djevojčica koja se rodila u bazi nizozemskog UNPROFOR-a nakon pada Srebrenice u noći sa 12. na 13. srpnja 1995. godine, a koja je danas i službeno identificirana. Nesretna djevojčica bit će sahranjena pored oca Hajrudina, dvojice amidža i djeda, koji su ubijeni u srebreničkom genocidu.

Žrtve su identificirane putem DNK metode. Pored djeteta u masovnoj grobnici su pronađena dva starija muškarca te starija i mlađa žena. Grobnica je pronađena krajem srpnja ove godine prilikom posjete glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moona Potočarima i Bosni i Hercegovini.

U razgovoru za agenciju Anadolija Hava Muhić, preživjela majka srebreničke bebe, koja u Francuskoj živi sa sinom Almirom, kaže da se nakon posljednjih vijesti iz Bosne osjeća veoma loše. O rezultatima identifikacije obavijestio ju je direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović.

"Teško mi je, ali što mogu... To je ta naša sudbina. Ipak, drago mi je da je makar tijelo bebe pronađeno. Sada mi je želja da dijete sahranim u Potočarima", kazala je majka.

"Nakon pada Srebrenice stigli smo u Potočare. Došla sam tamo s jednom prijateljicom i još nekim djevojkama. Svi smo bili u velikom strahu. Nikad, čini mi se, više ljudi na jednom mjestu nisam vidjela. Bila sam u devetom mjesecu trudnoće i odjednom sam osjetila strašne bolove. Poveli su me prema zgradi gdje su bili liječnici. Okolo hodaju pripadnici Unprofora i s njima srpski vojnici, također, obučeni u uniforme UNPROFOR-a. Ne znaš tko je tko od njih. Porodila sam se između dva i tri sata ujutro. Odnijeli su bebu. Rekli su da je dijete mrtvo rođeno, jer mu se pupčana vrpca ovila oko vrata. Potom su došla dvojica Unproforaca i odnijeli dijete. Ja bebu nisam vidjela. Nisam joj stigla ni ime dati", sjeća se Hava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.