Najveći zrakoplov na svijetu sutra dolazi po Končarov transformator: Do nedjelje će biti u Zračnoj luci Zagreb, dođite ga vidjeti!

Screenshot: YouTube

SUTRA U 18 sati u Zagreb stiže jedinstveni, najveći zrakoplov na svijetu. U Zagreb dolazi po Končarov transformator, a u Hrvatskoj će biti sve do nedjelje.

"Zračna luka Zagreb u petak, 08.11.2013. u 18.00 sati očekuje slijetanje najvećeg zrakoplova na svijetu Antonova 225, koji je ujedno i jedini primjerak tog zrakoplova na svijetu, vlasništvo ukrajinske kompanije Antonov Airlines.

Ovaj zrakoplov pokreće 6 motora, dužine je 86 metara, raspona krila mu je 88 metara. Težina praznog zrakoplova je cca. 260 tona, a maksimalna težina prilikom uzlijetanja je 640 tona.

Zrakoplov će iz Zagreba prevoziti  transformator proizveden u Končar energetskim transformatorima. Transformator je težak 210 tona, snage 318 MVA dužine je 8,6 metara, širine 6,7 i visine 7,7 metara za Transformatorsku stanicu San Lorenzo na otoku Cebuna na Filipinima. Končar je do sada na Filipine isporučio 41 transformator cestovnim i brodskim prijevozom, a ovo je prvi puta da se prevozi zračnim putem, prema zahtjevu kupca zbog hitnosti isporuke.

Očekuje se da će sam ukrcaj tereta u subotu, 09.11.2013. trajati gotovo cijeli dan.

Ovaj iznimno složeni poduhvat uz profesionalne ekipe Zračne luke Zagreb odraditi će i Zagreb Trans koji će obavljati utovar, te posada Antonova specijalno obučena za transport najvećih tereta.

Zračna luka Zagreb je spremna za prihvat i ovako velikih zrakoplova, što je zahtjevan projekt u smislu pripreme i organizacije svih potrebnih resursa za njegovo nesmetano odvijanje.

Priprema, usklađivanje aktivnosti s prijevoznikom i prijevoz nekoliko stotina tona teškog posebnog tereta do zagrebačke Zračne luke trajat će dva dana, kao i prijevoz zrakoplovom od Zagreba do zračne luke na Filipinima. Polijetanje zrakoplova AN225 iz Zračne luke Zagreb očekuje se u nedjelju, 10.11. u 06.00 sati ujutro.

Obzirom na veliki interes građana i zaljubljenika u zrakoplovstvo, Zračna luka Zagreb je za građane predvidjela mogućnost fotografiranja zrakoplova sa terase Vidikovac, u subotu 09.11.2013. tijekom cijelog dana", izvijestili su iz Zračne luke Zagreb.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.