"Najveća prijetnja za Dubrovnik": Dubrovački ekolozi dobili međunarodnu podršku za Omblu i Srđ

DUBROVAČKI ekološki problemi dobili su i međunarodni odjek. Podršku lokalnm udrugama za zaštitu okoliša i građanskim inicijativama dala je i najveća svjetska mreža udruga za zaštitu okoliša Friends of The Earth.

Međunarodni borci za zaštitu okoliša protive se izgradnji hidroelektrane Ombla te smatra kako bi sami Dubrovčani trebali odlučiti hoće li se golf tereni s pripadajućim apartmanima graditi na brdu Srđ. Po pitanju HE Ombla, Friends Of The Earth su već povukli neke korake.

"Mi smo već poslali pismo Europskoj banci za obnovu i razvoj u kojoj tražimo potpuno odustajanje od ovog projekta i mi smo spremni zagovarati odustajanje od ovog projekta na svim razinama u Europskoj uniji", rekao je Bertrand Sansonnens iz Friends Of The Earth.

Zbog njihovog pritiska i Europska komisija je odlučila ispitati opravdanost i utemeljenost projekta HE Ombla te naručila neovisnu revizuju studiju iz 1999. godine. Enis Čerimagić iz Zelene akcije predstavio je rezultate te studije.

"Taj neovisno stručnjak u svom nalazu smatra da je tvrdnja iz studije iz 1999. godine kako utjecaja na okoliš neće biti sasvim neprihvatljiva. To samo potvrđuje nalaze tri neovisnih stručnjaka koji su javno objavljeni ove godine", kaže Čerimagić.

Dubrovčani sami moraju odlučiti o sudbini Srđa

Dok iz Vlade najavljuju kako Ombla ide dalje, izgradnja golf terena na Srđu još uvijek je na ledu. Sansonnens smatra da bi tako trebalo biti sve dok građani Dubrovnika ne kažu svoje mišljenje.

"U slučaju platoa Srđ, mi smatramo da ono pripada građanima Dubrovnika koji trebaju sami odlučiti o sudbini tog prostora. Ta odluka treba biti na osnovu svih i potpunih informacija, među ostalima i utjecajima na okoliš. Smatramo da bi bilo vrlo korisno da se ta odluka donese lokalnim referendumom", istaknuo je Sansonnes.

Građanskoj inicijativi Srđ je naš smeta činjenica da investitori golf terena povjerenstvu za studiju utjecaja na okoliš dostavljaju idejno riješenje projekta.
"U hrvatskim okvirima stvarno je nezabilježena manipulacija da se idejno riješenje koje nije prošlo zakonsku proceduru nameće Povjerenstvu koje o njemu treba odlučivati. Dakle, golfske igre su ponovo počele", rekao je Đuro Capor ispred građanske inicijative Srđ je naš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.