Najkompleksniji kompjuterski virus ikad poharao Iran i Bliski istok: Iza Flamea vjerojatno stoji Izrael?

STRUČNJACI za informatičku sigurnost jučer su potvrdili kako je vrlo sofisticirani virus, nazvan Flame, koji je zarazio tisuće kompjuterskih sustava u Iranu i diljem Bliskog istoka, vjerojatno podvaljen od strane neke države.

Riječ je o vjerojatno najkompleksnijem virusu dosad, a stručnjaci iz ruske firme Kaspersky Lab vjeruju da je virus u iranski kompjuterski sustav "ubrizgan" još prije pet godina. S obzirom na kompleksnost zahvata, gotovo je sigurno da iz njega stoji neka od država i da služi za cyber špijunažu.

Privedite osumnjičene


"Kompleksnost Flamea, geografska raspoređenost virusa i mete koje je napao ne ostavljaju prostora za sumnju da je ovaj virus sponzoriran od strane države", poručio je preko Twittera Eugene Kaspersky koji proučava virus otkad je otkriven početkom mjeseca. Reutersov novinar smatra kako iza Flame stoji ista ekipa koja je stvorila i virus Stuxnet, koji je dizajniran za nanošenje fizičke štete iranskom nuklearnom programu.

Valja napomenuti kako je stručnjacima trebalo oko šest mjeseci da analiziraju Stuxnet, a iz Kaperskog tvrde da je Flame barem 20 puta kompliciraniji. Što znači da bi moglo biti prilično teško ući u trag tvorcu virusa.

Iako bi u pitanju mogla biti bilo koja razvijena država Zapada, a možda i Kina, kao glavni sumnjivac je isplivao Izrael. Da bi stvar bila, gora, izraelski vicepremijer Moshe Ya'alon je danas indirektno potvrdio te navode.

Ya'alon dao naslutiti da iza virusa stoji Izrael


U intervjuu za vojni radio, upitan stoji li Izrael iza ovog virusa, Ya'alon je kazao kako je "Izrael blagoslovljen što je nacija koja posjeduje superiornu tehnologiju i što mu ta dostignuća otvaraju brojne mogućnosti na sigurnosnom planu".

Objasnio je kako bi nekoliko zapadnih država koje smatraju Iran značajnom prijetnjom moglo biti odgovorno za ovaj cyber napad. "Tko god vidi iransku prijetnju kao značajnu, po svakoj logici će poduzeti sve moguće korake, uključujući i ovaj, da tu prijetnju sputa", kazao je Ya'alon, koji je u izraelskoj vladi zadužen za strateška pitanja.

Američki novinar Richard Silverstein kazao je kako mu je "viši izvor iz Izraela potvrdio da je Flame djelo izraelskih stručnjaka za cyber ratovanje. Čeka se reakcija Teherana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.