Najbolje, najmodernije i najskuplje: MORH od Nijemaca kupuje 90 milijuna kuna vrijedne haubice

Foto: FAH

MORH je u petak potpisao sporazum s njemačkim Saveznim Uredom ministarstva obrane za opremanje o nabavi haubica vrijednih 12 milijuna eura, prenosi HRT.

Ukoliko se toj cifri dodaju troškovi modernizacije, pričuvnih dijelova i obuke vojnika, projekt ukupno vrijedi 41 milijun eura.

Hrvatska vojska bit će tako opremljena s 12 "Samohodnih Pancer Haubica 2000", koje spadaju među najsuvremenije topničko oružje današnjice, s domet i do 60 kilometara.

Šest haubica u Hrvatsku stiže 2015., a šest 2016. godine.

Lovrić: Ovo su najbolje haubice na svijetu

Načelnik glavnog stožera, general Drago Lovrić i ministar obrane Ante Kotromanović istaknuli su prednosti nabavke novoga oružja.

"Ja bih se zahvalio MORH-u i Vladi RH što je omogućila sredstva da opremi OS RH ovom najnaprednijom i najboljom haubicom na svijetu. To je značajno ne samo za ispunjenje ciljeva sposobnosti naših oružanih snaga, već i za izgradnju naših sposobnosti u cilju obrane našeg vlastitog nacionalnog teritorija. Smatram da ćemo s time postići značajnu modernizaciju naše kopnene vojske, da ćemo dostići sposobnosti koje smo planirali dugoročnim planom razvoja i da ćemo pokazati da smo najnaprednija i najsposobnija vojska u regiji", rekao je general Lovrić

"I u budućnosti ono što ćemo još raditi s ministarstvom obrane SR Njemačke, to je kupovina dva broda minolovca i kupovina kamiona, što već radimo tijekom ove godine. Najavit ću još jedan projekt, a to su helikopteri, ja se nadam da ćemo iduće godine mi također potpisati ugovor s određenim tvrtkama iz SAD-a, gdje ćemo pristupiti modernizaciji i opremanju naših oružanim snagama novim tipovima helikoptera", dodao je Kotromanović.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.