Najavljeno nevrijeme odgodilo urone ekspedicije u Lukinu jamu na Velebitu

Foto: Google Maps

ZAGREBAČKI speleolozi i speleoronioci su na Sjevernom Velebitu na ekspediciji u Lukinu jamu. Planiraju napraviti urone u sifonu u jami, no morali su ih nakratko odgodit zbog najavljenog nevremena. U društvu kolegama Italije, Ukrajine, Poljske speleolozi pripremaju teren za ronioce i čekaju da prođe opasnost od nevremena.

"Nadamo se da ćemo u nedjelju ili najkasnije u ponedjeljak ući na dno s roniocima i odraditi prve urone. Plan je najmanje pet dana boraviti na dnu i obavljati urone u tom sifonu koji se nalazi na otprilike 1390 metara", kaže Predsjednik Zagrebačkog speleološkog saveza Stipe Tutiš, koji nam se javio s Velebita. Ekspedicija će trajati ukupno tri tjedna, tako da im malo kašnjenje neće poremetiti planove. Trenutno su u Lomskoj dulibi.

"Tu malo uživamo, imamo dan, dva odmora. Iako se u ovom trenutku u jami nalaze dvije ekipe, od kojih je jedna ekipa znanstvenika biospeleologa koji na tisuću metara prikupljaju biološki materijal za kasniju analizu", rekao je Tutiš.

Istraživanje Lukine jame, koju nazivaju podzemnim Mount Everestom Dinarida, vodi iskusni Branko Jalžić, koji je tu lokaciju posjetio već nekoliko puta. Velika želja članova ekspedicije je uron na dubinu od 90 metara u jami. Ako im to pođe za rukom, postavit će svjetski rekord u najdubljem uronu u dubokoj jami.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.