Nadbiskup Hočevar uoči današnjih misa u Beogradu: Život je svetinja kojom nitko nema pravo trgovati

Screenshot: YouTube

BEOGRADSKI nadbiskup Stanislav Hočevar predvodit će za Badnju večer u Beogradu dvije mise - u 20 sati u crkvi Blažene Djevice Marije, a polnoćku u crkvi sv. Ante, koju će izravno prenositi Radio-televizija Srbije.

U božićnoj poslanici Hočevar je ranije, čestitajući Božić, poručio da je "život svetinja kojom nitko nema pravo trgovati", pa tako "ni nacionalne, ni međunarodne institucije".

"Božić nije praznik samo nekih većih ili manjih crkvenih, vjerskih zajednica ili nekih plašljivih osoba koje bježe od ovog svijeta. Bozićna tajna je zato kamen temeljac svekolikog života i cjelokupne kulture, noseći stup prave civilizacije i živog humanizma", poruka je beogradskog nadbiskupa kršćanskim vjernicima.

Hočevar: Čestitajmo si Božić s novom snagom

"S novom snagom jedni drugima čestitajmo Božić! Sretno i spasonosno bilo nam rođenje Kristovo! Ispunjeni tom svjetlošću i snagom, mirno započnimo Novu godinu 2015.", poručio je Hočevar, a pripadnicima sestrinske istočne Crkve uputio tradicionalni pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi - Vaistinu se rodi".

U povodu Božića vjernicima koji ga proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru čestitke su uputili i visoki srbijanski državni dužnosnici.

Vučić i Nikolić uputili čestitke

Premijer Aleksandar Vučić beogradskom nadbiskupu i metropolitu Stanislavu Hočevaru i svim vjernicima poželio je da blagdane "provedu u obiteljskoj sreći, miru, radosti i duhovnom blagostanju“.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić zaželio je sugrađanima da "u miru, radosti i ljubavi slavimo rođenje Bogomladenca, da naša zajednička domovina napreduje, da nam obitelji budu blagoslovljene djecom, zdravljem i blagostanjem".

"Svim građanima Srbije koji po Gregorijanskom kalendaru slave dan Kristova rođenja, želim sretan Badnji dan i Božić“, navodi se u Nikolićevoj čestitki.

Badnji dan i Božić proslavljaju i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Srpska i Ruska Pravoslavna Crkva, Jeruzalemska patrijaršija i Sveta Gora u Grčkoj Kristovo rođenje slave prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije - 7. siječnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.