Nadbiskup Barišić na misi o medicinski potpomognutoj oplodnji: "Dijete nije tumor, već novi ljudski život"

BLAGDAN je Velike Gospe. Na tisuće vjernika i hodočasnika iz cijele zemlje slave Gospu u najvećim marijanskim svetištima - Sinju, Aljmašu, Splitu i na riječkom Trsatu.

U aljmaškom svetištu Gospe od utočišta đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić pozvao je vjernike da "svojim životom svjedoče živu vjeru i, uključujući znanstvenike, stanu u zaštitu ljudskog i Božjeg dostojanstva".

"Sloboda može samo odmoći čovjeku"

"Petak 13. srpnja 2012. godine crni je petak za Hrvatsku jer je politika dirnula dostojanstvo ljudskog života usvajanjem Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Sloboda kao nova religija ne može pomoći, nego samo odmoći čovjeku jer zanemaruje činjenicu da se čovjek ne može igrati Boga, bez obzira na svu razinu znanosti i napretka. Medicinski pomognuta oplodnja dira upravo u takve odnose, a pobačaj je zločin. Zbog svih tih događaja koji uznemiruju, pozvani su i znanstvenici i svi vjernici da svojim javnim istupima stanu u zaštitu ljudskog i Božjeg dostojanstva", rekao je nadbiskup Srakić.

Srakić je još rekao da nije dovoljno samo prisustvovanje misnim slavljima, nego da je obveza vjernika da svojim načinom života "svjedoče Marijinu čistoću života i Isusove poruke ljubavi i vjere". Također je čestitao hrvatskih olimpijcima na sportskim uspjesima. "Ipak, što znači koja sekunda manje ili više za neki sportski rezultat ili sva postignuća, ako zanemarimo istinsku vjeru i Marijino i Isusovo poslanje, svetost obitelji", rekao je.

"Čuvajmo naše katoličke obitelji"

Kardinal Josip Bozanić vodio je misu u Mariji Bistrici. Pozvao je vjernike da hrabro svjedoče vjeru kroz odgoj svoje djece.

"Živimo u novoj ideologiji relativizma koja želi sve iznivelirati, koja želi upravo razoriti obitelj jer osjeća da je tu naša snaga, ne dajmo se, čuvajmo naše hrvatske katoličke obitelji", poručio je Bozanić.

Posebno je svečano u Sinju, najvećem marijanskom svetištu južne Hrvatske, gdje se ujedno slavi dan grada i nebeska zaštitnica Čudotvorna Gospa Sinjska. Procjenjuje se kako je i ove godine Gospi Sinjskoj hodočastilo oko 100 tisuća vjernika iz Dalmacije te Bosne i Hercegovine.

U Sinju nije bilo alkarskog barjaka

U 9:30 mačkule i fanfare označile su početak procesije ulicama Sinja s Gospinom slikom. I ove godine u procesiji je sudjelovalo nekoliko desetaka tisuća vjernika koji su Gospi Sinjskoj hodočastili uglavnom iz Dalmacije te Bosne i Hercegovine, ali i ostalih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Procesiju i središnje misno slavlje predvodio je, uz koncelebraciju ostalih svećenika, splitsko-dalmatinski nadbiskup msgr Marin Barišić.

Nakon više od 20 godina postojanja slobodne i neovisne države Hrvatske u Gospinoj procesiji nije bilo alkarskog barjaka. To je posljedica neslaganja Viteškog alkarskog društva i sinjskih franjevaca koji su tražili da barjak ne nosi aktualni barjaktar Stipe Breko. Takav stav nije naišao na odobravanje većine članova Uprave VAD-a, ali je ipak pronađeno kompromisno rješenje. Tako u Gospinoj procesiji nije bilo alkarskog barjaka i barjaktara, ali je ipak sudjelovao dio alkara i alkarskih momaka.

"Dijete nije tumor"


Na početku propovijedi msgr Barišić pozdravio je sve one koji su se okupili na proslavi svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, posebno hrvatske branitelje, koji pored ljudske nepravde ne gube vjeru u Božje milosrđe i pravdu Njegovu te hodočasnike koje ni napor ni vrućina nisu poremetili u radosnom zavjetu vjere.

U svojoj propovijedi msgr Barišić posebno se osvrnuo na pravo na abortus i medicinski potpomognutu oplodnju.

"Nažalost, često se čuje, a što nije ni logično ni etično, 'ja osobno ne bih nikada učinio pobačaj niti su mi bliska ova prava nekog bračnog i obiteljskog zajedništva, ali oni koji to žele neka imaju slobodu i pravo na pobačaj, medicinski pomognutu oplodnju i slično'. No, ovdje se ne radi samo o privatnom, individualnom pravu i interesu pojedinca, to jest pravu žene, majke, roditelja jer je u pitanju još netko treći - ljudski život, njihovo dijete. I dijete ima svoje temeljno i neotuđivo pravo na život i nitko mu ga ne smije oduzeti, a najmanje njegova majka jer dijete nije tumor, tumor koji ugrožava, već novi ljudski život koji donosi radost i ima sva prava. Božja i ljudska", istaknuo je Barišić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.