Nadan Vidošević inicirao zakon kojim bi se konobare i čistačice plaćalo vaučerima!? "To će gurnuti hrvatski turizam u provaliju!"

Foto: Hina

KONOBARI i čistačice u budućnosti bi se u Hrvatskoj umjesto novcem mogli plaćati vaučerom, a sve kako bi se "ukinula siva zona rada i reguliralo plaćanje poreza". Barem je tako najavio Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava izjavivši kako će novi zakon o povremenim poslovima legalizirati sve kućanske poslove, kao i povremene poslove.

Međutim, prijedlog ovog Zakona kako Index doznaje, nije došao od strane Ministarstva rada, nego od Hrvatske gospodarske komore, predvođene Nadanom Vidoševićem.

"Inicijativa za ovaj Zakon koji će uništiti hrvatski turizam došla je od HGK, a potpisana je od strane Nadana Vidoševića. Kad sam to vidio, nazvao sam Vidoševića koji mi je rekao da je na tome radio njegov Sektor za turizam, a oni su mi pak rekli da su takav zakon tražili pojedini obrtnici", rekao je za Index Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH).

Oko 90 posto zakona odnosi se na turizam

Andrić tvrdi kako se 90 posto prve verzije ovog zakona svodi na turizam i poslove koji se obavljaju u sklopu turističkih djelatnosti, počevši od portira, sobarica pa do konobara i kuhara.

"Već sad imamo znatno manje konobara i ostalih djelatnika u turizmu da rade na neodređeno, a dosta će poslodavaca ovaj zakon iskoristiti da ih još manje zapošljavaju putem ugovora o radu, već će ih umjesto toga angažirati za rad putem vaučera. Nitko od njih neće moći stvarati obitelj, uzimati kredit za stan jer će im situacija biti krajnje nesigurna. Ovisit će o tome hoće li ih netko angažirati na dva, tri ili pet sati. To nije radni odnos bez obzira na plaćanje poreza", rekao je Andrić.

Sve će to, dodaje u konačnici stvoriti velike gubitke u turizmu od kojeg Hrvatska želi živjeti.

Više se, dodaje, nitko neće htjeti školovati za ugostitelje, a na mjestima konobara ćemo imati još više automehaničara nego sad.

Gosti se više neće vraćati u Hrvatsku

"Ja ne podcjenjujem ničije zanimanje, ali naši gosti na prvom mjestu ocjenjuju kvalitetu usluge, a sigurno je da jedan mehaničar i konobar ne mogu jednako kvalitetno obavljati konobarski posao i usluživati gosta", kazao je Andrić, dodajući kako su čak i poslodavci (iako će neki iskoristiti zakon) zaključili da je zakon štetan i da će dovesti u pitanje strategiju razvoja turizma.

Na kraju ćemo, ističe, imati nekvalitetno osoblje i nezadovoljne goste koji se više neće vraćati u Hrvatsku.

"Naš turizam je u poziciji da se sa 7 milijardi eura ne može hvaliti, jer bi s našim resursima trebali zaraditi barem dvostruko. Konkurencija koja ima znatno manje resurse, a znatno bolje zarađuje. Imamo inertnu Vladu i institucije koje nikako ne shvaćaju što je turizam", rekao je Andrić.

Tako veli, primjerice imamo hotele na Jadranu koji bi već sad trebali raditi rezervacije za iduće ljeto, ali se nalaze u predstečajnoj nagodbi i to tvrdi, ne mogu. Problem je tome što Ministarstvo financija kao i Državni ured za upravljanje državnom imovinom ništa ne rade, a do ljudi koji su zaposleni u ministarstvu i tom uredu je tvrdi, gotovo i nemoguće doći.

Mjesecima je kaže, potrebno čekati da oni donesu nekakvu odluku, a za turizam nema vremena, stvari je potrebno promptno rješavati.

Stranim investitorima onemogućava se ulaganje u Hrvatsku

"Mi žudimo za investicijama koje nas jedino mogu spasiti, a onima koji žele uložiti u Hrvatsku naša Vlada samo otežava stvari umjesto da im pomaže. Tako recimo imamo primjer Zdravstveno rekreacijskog centra Lipik koji je od rata devastiran. Sad se pojavio investitor iz Engleske koji je u prvoj fazi u Lipik želio uložiti 32 milijuna eura, a naša birokracija ga nije uopće doživjela", rekao je Andrić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.