Načelnik Neuma žestoko se protivi izgradnji koridora: Ne želimo živjeti u getu okruženom bodljikavom žicom!

IZGRADNJA zaštićenog cestovnog koridora kroz Neum, čini se, neće proći bez problema. Naime, načelnik općine Neum Živko Matuško oštro se usprotivio izgradnji potpuno zatvorenog i žicom ograđenog koridora, a dogovor između Damira Hadžića i Siniše Hajdaša Dončića nazvao jezgrovitim, javlja Radio Sarajevo.

"Energično se protivimo izgradnji spomenutog cestovnog pravca koji bi dijelio područje općine Neum na dva dijela na najvitalnijem dijelu njenog zaleđa. Znači, Hrvatska je na neumskom području podijeljena na dva dijela, pa i Neum treba podijeliti na dva dijela. Podržavamo izgradnju autoceste koja bi išla cijelim rubnim dijelom općine Neum, a to je već odavno poznati dio projekta Jadransko – jonske autoceste", objasnio je Matuško.

Napomenuo je da je od mjerodavnih po pitanju izgradnje koridora zatražio da i vlasti u Neumu budu uključene u pregovore, što se nije dogodilo.

"Ne želimo da se našim teritorijem trguje i da se dovodi u kontekst izgradnje cestovnog koridora s rješavanjem graničnog spora na našem području", oštro je izjavio.

Dodao je i kako ga žalosti neodgovorno ponašanje najviših tijela vlasti u Bosni i Hercegovini prema Neumu te od hrvatskih predstavnika u tijelima vlasti BiH zatražio očitovanje po tom pitanju.

"Ne želimo živjeti u getu. Postoje i drugi načini da jug Hrvatske ne bude prometno izoliran. Zašto se naši stavovi ignoriraju? Je li se netko plaši naše istine? Ako smo ljudi s granice, zašto se s nama graničarima ne razgovara?", upitao je predstavnike vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.