Na sjednici Vijeća za obranu o modernizaciji oružanih snaga, proračunu, ali ne i vojnom roku

Screenshot: HRT

PREDSJEDNICA Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sazvala je za danas, 7. travnja, sjednicu Vijeća za obranu koju je inicirao premijer Zoran Milanović.

Ministar financija Boris Lalovac potvrdio je novinarima kako se na Vijeću govorilo o potrebi da proračun za obranu bude stabilan. "Nadam se u daljnjim fiskalnim uštedama Ministarstva obrane, a imamo obavezu i prema NATO savezu, da se proračun toga ministarstva neće dirati", kazao je Lalovac.

Od 2004. proračun za Oružane snage smanjio se za oko dvije milijarde kuna.

Realne mogućnosti

Vijeće za obranu naglasilo je potrebu zadržavanja postojeće razine obrambenog proračuna i njegovo postupno povećavanje u skladu s realnim gospodarskim mogućnostima Hrvatske, priopćeno je nakon sjednice.

"U konstruktivnim razgovorima u kojima su sudjelovali svi članovi Vijeća, naznačena je potreba održavanja uspostavljene dinamike provedbe ključnih projekata u opremanju i modernizaciji Oružanih snaga, koji su naznačeni u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga 2015.-2024. Pored obalnih ophodnih brodova, suvremenih topničkih sustava PzH-2000 te ostalih programa modernizacije, posebno je ukazano na prioritetnu modernizaciju radarskih sustava za nadzor pomorskog područja Republike Hrvatske, kao i na neophodnost izrade stručne studije o modelima modernizacije borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane tijekom 2015. godine", ističe se u priopćenju.

"Sa ciljem sagledavanja i osmišljavanja dugoročnih procesa nadgradnje i podizanja razine ukupnih sposobnosti obrambenog sustava Republike Hrvatske, kao i višegodišnjeg programiranja i planiranja ljudskih, materijalnih i financijskih resursa, istaknuta je potreba izrade i donošenja ključnih strateških dokumenta iz područja obrane i nacionalne sigurnosti", stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika Vlade.

Ni riječi o ponovnom uvođenju vojnog roka

Grabar-Kitarović je tijekom predizborne utrke više puta isticala da nije zadovoljna stanjem u Oružanim snagama, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, mornarici i obalnoj straži, no za bilo kakve izmjene postojećeg stanja potrebno je prihvatiti novu Nacionalnu strategiju Republike Hrvatske jer je postojeća iz 2002. godine.

Na sjednici nije bilo riječi o ponovnom uvođenju vojnog roka koje zagovara Grabar-Kitarović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.