Na sivu ekonomiju u Italiji otpada 540 milijardi eura, što je ravno trećini službenog BDP-a

SIVA ekonomija u Italiji je prošle godine dodatno ojačala te je, prema istraživanju neovisnog instituta Eurispes, ojačala na procijenjenih 540 milijardi eura, što predstavlja oko 35 posto službenog BDP-a ove Zemlje.

Još fascinantnije ta brojka zvuči kada je se predstavi na sljedeći način: ekonomija koja se u Italiji vodi daleko od očiju države teška je jednako koliko i zbroj BDP-ova Finske, Rumunjske, Portugala i Mađarske.

Siva ekonomija u Italiji obuhvaća širok spektar aktivnosti, od ilegalnog iznajmljivanja stanova do mafijaških poslova. Izračun je zasnovan i na istragama porezne policije, čiji je rad intenziviran otkad je kormilo države preuzeo Mario Monti, koji je obećao da će stati na kraj ilegalnoj ekonomiji i postarati se da i država dobije svoj dio kolača od svih gospodarskih aktivnosti.

Prošle godine Italija je od utajivača poreza ipak uspjela naplatiti 12,7 milijardi eura, što je za 15,5 posto više nego godinu dana ranije.

U skladu s time, pripremaju se i novi zakoni koji će državi omogućiti lakšu konfiskaciju sumnjive imovine. Euripres procjenjuje kako je siva ekonomija dospjela u kroničnu fazu te toliko šteti općoj ekonomiji da oko 35 posto registriranih zaposlenika u Italiji mora raditi dva posla kako bi "sastavili kraj s krajem".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.