Na saboru braniteljskih udruga najavljen prosvjed u Zagrebu protiv ćirilice u Vukovaru

Foto: Luka Gerlanc/Cropix

NA DANAŠNJEM Prvom sveopćem saboru hrvatskih braniteljskih i stradalničkih udruga odlučeno je da se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 7. travnja održi prosvjed protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru.
 

Na skupu su se u zagrebačkom hotelu Zovko sastale udruge iz cijele zemlje, a prema riječima predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića, cilj skupa bio je obavijestiti udruge i javnost o tome što Stožer radi i poduzima kako bi spriječio uvođenje ćirilice u službenu uporabu u Vukovaru.
 
Josić se požalio na, kako je rekao, medijsku blokadu rada Stožera i naglasio da su o problemu uvođenja ćirilice upoznali sve relevatne institucije u Hrvatskoj, među kojima i predsjednika Repulike i Sabora te Ustavni sud. Josić tvrdi da se uvođenje ćirilice temelji na pogrešnim rezultatima popisa stanovništva u Vukovaru.
 
Prema tom popisu u Vukovaru žive 32 stanovnika starija od 100 godina, izjavio je te se zauzeo za provjeru tih podataka osoba koje su prijavljene u Vukovaru, slično kako je učinjeno u Vrgorcu. "Zakon se ne može provoditi po netočnim podacima i to je kršenje zakona", istaknuo je. Smatra da se nisu stekli uvjeti za bilo kakvu dvojezičnost u Vukovaru.
 
Na skupu je govorio i predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm, koji je istaknuo kako je ovo je prvi put u hrvatskoj povijesti da su se braniteljske udruge okupile na jednome mjestu u ovolikom broju. Predstavnici udruga iznijeli su svoja stajališta, a jedna od tema jest stvaranje platforme za buduće ujedinjeno djelovanje cjelokupne braniteljske populacije, javlja HRT.
 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.