Na prvim demokratskim izborima u Afganistanu preko tri tisuće pritužbi na izborne nepravilnosti

Foto: Guliver Image/Getty Images

AFGANISTANSKE vlasti primile su dosad više od 3.000 pritužbi na nepravilnosti i kršenje propisa na predsjedničkim izborima 5. travnja, što je barem 1.000 više nego na izborima 2009., za koje je bilo rečeno da su bili obilježeni velikim kršenjima pravila.

Sva trojica najizglednijih predsjedničkih kandidata potužila su se na nepravilnosti tijekom izbora koji trebaju donijeti prvi demokratski prijenos vlasti čim istekne mandat sadašnjem šefu države Hamidu Karzaiju nakon 12 godina vlasti.

Rok za podnošenje pritužbi istekao je u ponedjeljak ponoć, ali one se dopremaju iz udaljenih dijelova zemlje i sigurno je da će konačan broj biti veći.

Svjetski čelnici ocijenili su subotnje izbore uspjehom zbog velikog odziva birača. Oko 60 posto od 12 milijuna Afganistanaca s pravom glasa izašlo je na izbore unatoč prijetnjama talibana koji ipak nisu uspjeli izvesti velike napade i tako omesti izborni tijek.

Prvi rezultati pokazuju vodstvo bivšeg ministra vanjskih poslova Abdulaha Abdulaha no sve se više nagađa da će morati u drugi krug s Ašrafom Ganijem, bivšim dužnosnikom Svjetske banke koji u svome programu predlaže radikalnu gospodarsku reformu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.