Na Svekineskom narodnom kongresu rasprava o gospodarstvu i monetarnoj politici te potvrda nove vlade

Foto: AFP

U PEKINGU je ovoga tjedna počelo zasjedanje Svekineskog narodnog kongresa na kojem bi oko 3.000 članova kineskog parlamenta trebalo službeno potvrditi novo rukovodstvo zemlje. Glavni tajnik Komunističke partije Xi Jinping na kongresu će preuzeti dužnost predsjednika države i šefa Središnje vojne komisije. Tu funkciju sada obavlja Hu Jintao. Također, kineski parlament potvrdit će i sastav nove vlade. Istodobno s ovim zasjedanjem raspravlja se i o gospodarskim planovima druge ekonomske sile svijeta.

Kineski politički savjetnici izrazili su zabrinutost zbog utjecaja kvantitativnog olakšavanja politike u razvijenim zemljama, pozivajući ih da ubrzaju industrijsko restrukturiranje kako bi mogle biti konkurentne. "Mi se ne slažemo s prekomjernim monetarnim labavljenjem u nekim zemljama", kazao je ekonomist Li Yining na konferenciji za novinare, održanoj na marginama godišnjeg zasjedanja, koje upravo održava kinesko najviše političko savjetodavno tijelo.

Politički savjetnici su obnovili poziv na suzdržanost u monetarnom labavljenju, naglašavajući pritisak koji pogađa gospodarstva u nastajanju, poglavito ona u azijsko-pacifičkoj regiji.

Osim novog kruga kvantitativnog labavljenja koje su pokrenule američke Federalne rezerve prošle godine, japanski jen je oslabio preko 15 posto u odnosu na američki dolar tijekom posljednja dva mjeseca zbog ekspanzivne politike koju provodi japanski premijer Shinzo Abe.

U svom posljednjem izvješću o radu Vlade na godišnjem zasjedanju Svekineskog narodnog kongresa, premijer Wen Jiabao je rekao da će Kina održati proaktivnu fiskalnu politiku i opreznu monetarnu politiku u 2013, kao i siguran gospodarski rast od 7,5 posto i inflaciju oko 3,5 posto.

Kao znak povećanja priljeva kapitala usred poboljšanih gospodarskih izgleda u Kini, kineske financijske institucije su otvorile svoja yuanska sredstva deviznom porastu od 683,7 milijardi yuana (108,9 milijardi dolara) u siječnju, što je bio najveći zabilježeni mjesečni porast, pokazuju podaci Središnje banke.

Od kada Vlada čvrsto kontrolira kapitalne račune, Kineska središnja banka i poslovne banke moraju kupovati velike količine deviza za stabilizaciju tečaja yuana, što je rezultiralo labavljenjem likvidnosti na domaćem tržištu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.