Na Lovrincu pokopan alpinist Nenad Čulić: "Osvajao je stijene koje nitko prije njega nije mogao osvojiti"

Foto: Tino Jurić/Pixsell

NA SPLITSKOM groblju Lovrincu popodne je pokopan Nenad Čulić, alpinist koji je poginuo na Kavkazu prije 39 godina. Poginuli alpinist prevezen je nedavno u Hrvatsku pošto je krajem kolovoza pronađen na mjestu pogibije.


Na posljednjom ispraćaju Nenada Čulića, uz suprugu Ljiljanu i kćer Inge s obitelji, bili su prijatelji i poštovatelji, a lijes s njegovim posmrtnim ostatcima i portret s njegovim likom od kapelice do grobnice nosili su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Opraštajući se od pokojnika, njegov prijatelj iz HGSS-a Branko Bužančić rekao je kako je nastala praznina kad je nestao, a desetljeća, dok ga se se nije pronašlo, pretvarala su očaj u tugu.

Čulićev prijatelj Vinko Maroević rekao je kako će Nenad Čulić konačno biti "položen u rodnu hrvatsku grudu".

"Tvoj pokop donosi nama, tvojim prijateljima, te tvojoj supruzi Ljiljani i kćeri Inge mir", rekao je Maroević i istaknuo Čulićev doprinos splitskom ekpedicionizmu.

Na komemoraciji nakon pokopa u hotelu "Zagreb" pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić rekao je kako Čuliću pripadaju velike zasluge za razvoj gorskog spašavanja u Hrvatskoj.

"Ostavio je dubok trag, imao je veliko znanje o alpinizmu te je osvajao stijene koje nitko prije njega nije mogao osvojiti", rekao je Prizmić i dodao da je Čulić bio pojam i personifikacija svega dobroga.

Nenad Čulić je, zajedno s još trojicom hrvatskih alpinista, stradao prije punih 39 godina u ledenoj lavini pod Križom Ušbe na Kavkazu. Dvojica alpinista, Ante Bedalov i Urso Vrdoljak, pronađeni su odmah, dok su Viktor Tabaković i Nenad Čulić ostali duboko pod ledenim nanosima. Sva četvorica bili su pripadnici HGSS-a i to je najveća tragedija hrvatskog alpinizma u povijesti.

Nenad Čulić bio je jedan od najiskusnijih hrvatskih alpinista i gorskih spašavatelja tog doba, uzor i učitelj koji je odgojio je mnoge gorske spašavatelje. Alpinizmom i spašavanjem se počeo baviti vrlo mlad, a u trenutku pogibije imao je samo 25 godina i zadivljujuću spasilačku karijeru. Bio je instruktor i pročelnik GSS-a, pročelnik alpinističkog odsjeka, predsjednik HPD Mosor, sudionik prvih hrvatskih alpinističkih ekspedicija i osvajač mnogih teških stijena i vrhova. Njegovi prijatelji, kolege i obitelj ni nakon gotovo 40 godina nisu prestali tragati za njim, posebno kada bi se pojavile indicije ili neki novi tragovi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.