NASA smiruje situaciju: Asteroid druge godine ipak neće udariti u Zemlju

NASA je demantirala spekulacije koje su pojavile ovih dana da će asteroid 2012 DA14 druge godine udariti u Zemlju.

Astronomi su izmjerili da je taj asteroid ima promjer 45 metara te će vrlo blizu Zemlje proći 15. veljače sljedeće godine. Asteroid će proći na manjoj daljini nego što su sateliti smješteni u geostacionarnoj orbiti.

Najbliže može proći 20,406 kilometara od Zemlje


"No, 2012 DA14 ne predstavlja prijetnju za udar kod tog prolaska", kazali su iz NASA-e. Najbliže što taj satelit može proći, prema procjenama znanstvenika, je 20,406 kilometara od Zemlje. Za usporedbu, sateliti koji oko planeta kruže u geostacionarnoj orbiti su udaljeni oko 35,800 kilometara, dok su drugi mnogo bliže. Međunarodna svemirska postaja (ISS) leti na visini oko 386 kilometara od Zemlje.

Iako ovaj asteroid neće udariti u Zemlju sljedeće godine, znanstvenici upozoravaju da trebamo biti oprezni sa prijetnjama sudaranja velikih svemirskih objekata sa našim planetom. Snažni udari su dio povijesti Zemlje. Između ostalog, jedan od udara je prije 65 milijuna godina izbrisao dinosaure sa Zemlje te znanstvenici upozoravaju da je samo pitanje vremena kada će se još neki "veliki kamen" uputiti prema našem planetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.