Muke po fiskalizaciji: "Kumica" Marica susjedine jabuke smije prodavati samo ako registrira OPG i sklope ugovor!

Foto: Zvonimir Barišin/Cropix

POČETKOM srpnja, kad je službeno trebala započeti fiskalizacija na tržnicama, upitali smo Poreznu upravu, između ostalog, i što je s realnom situacijom na tržnicama - "kumica" Marica uz svoj sir prodaje i 10 kila susjedinih jabuka jer susjeda danas nije mogla na tržnicu. Mora li Marica imati fiskalnu blagajnu i hoće li platiti kaznu ako je nema, a inspekcija utvrdi da su jabuke susjedine?

Tad smo iz Porezne dobili odgovor kako se radi na pronalasku rješenja mogućeg problema zastupanja Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva u prodaji na tržnici. Uoči današnjeg početka provođenja fiskalizacije nakon jednomjesečne odgode, Poreznoj upravi ponovili smo to pitanje. Evo što su odgovorili na Indexov upit!

"Dana 3. srpnja 2013. godine u Ministarstvu financija, Poreznoj upravi održan je sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Porezne i Carinske uprave, predstavnici prosvjednika, Udruge hrvatskih tržnica, Tržnica Grada Zagreba i Udruge gradova. Na sastanku je zaključeno da će za mogući problem zastupanja Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva u prodaji na tržnici, Ministarstvo financija s nadležnim ministarstvom pokušati naći rješenje u zakonskim okvirima.

Sukladno tome, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava izdalo je mišljenje (.pdf) u kojem navodi da samo oni poslodavci koji obavljaju registriranu poljoprivrednu djelatnost ili su nositelji OPG-a evidentiranog u odgovarajućem upisniku, mogu bez zapreke, sa sezonskim radnikom u poljoprivredi sklapati ugovor za obavljanje privremenih poslova među kojima i prodaja na malo izvan prodavaonica vlastitog sezonski skupljenog ili proizvedenog uroda, proizvoda ili kulture, odnosno ulovljene ribe ili drugih vodenih organizama", stoji u odgovoru Porezne uprave na Indexov upit.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.