Mostarski srednjoškolac o Bošnjacima: Može ih se prepoznati, imaju tamniju kožu i drugačije kretnje

Screenshot i video: Radio slobodna Europa (YouTube)

BOSNA i Hercegovina država je u kojoj neki tinejdžeri iz Mostara nikad u životu nisu vidjeli Stari most, prešli na drugu strane obale ili razgovarali sa svojim vršnjacima druge etničke pripadnosti. Ovim odnosom među vršnjacima u BiH bavi se jedna od 12 epizoda emisije "Perspektiva" u produkciji Radija Slobodna Europa, koja je posvećena najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu.

Mladi mostarski srednjoškolci progovorili su o svojim pogledima na društvena pitanja u Bosni i Hercegovini i odnosu prema vršnjacima druge nacionalnosti s kojima dijele svoj grad, pa se u jednom isječku vidi srednjoškolca Antu kako govori da se Bošnjake može "prepoznati po boji kože i teksturi lica".

Među ostalim zabrinjavajućim izjavama koje je izrekao, a koje svjedoče o problematičnim odnosima među tamošnjim tinejdžerima, bila je i ona da strahuje "da će na drugoj strani grada odmah biti prepoznat kao Hrvat i ugroziti svoju fizičku sigurnost, jer i on sam bez problema može prepoznati Bošnjake koji se nađu na suprotnoj obali".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.