Moskva pristala na pregovore s EU i Ukrajinom oko opskrbe plinom, sastanak u Berlinu 21. listopada

Foto: Gazprom

UKRAJINA, Rusija i Europska unija sudjelovat će 21. listopada u Berlinu na novim pregovorima na kojima bi prije zime trebali riješiti svoj spor zbog plina, pošto je Moskva u petak pristala sudjelovati.

"Ruska strana je prihvatila nadnevak trilateralnih pregovora koji bi trebali zajamčiti sigurnost tranzita plina preko ukrajinskog teritorija u formatu Rusija-Ukrajina-EU. Novi krug pregovora održat će se 21. listopada u Berlinu", navodi rusko ministarstvo energetike u priopćenju.

Europska unija je u četvrtak predložila Ukrajini i Rusiji da novi susret organiziraju 21. listopada u Berlinu.

Merkel je "umjereni optimist"

Ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan rekao je da taj nadnevak odgovara Kijevu. Trebalo je samo dobiti pristanak Rusa.

Susret je bio planiran prošlog tjedna u Bruxellesu kako bi se utvrdile potankosti dogovora koji je na ranijem susretu u Berlinu 26. rujna europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger predložio Kijevu i Moskvi, ali je na kraju odgođen.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak u Berlinu da je "umjereni optimist" glede mogućnosti postizanja dogovora u plinskom sporu Kijeva i Moskve, ocijenivši da je stanje na istoku Ukrajine, gdje traje krvavi sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga, i dalje "osjetljivo".

Kijev i Moskva su se sukobili kada je Gazprom nakon dolaska prozapadnih vlasti u Ukrajini povećao cijenu ruskog plina do razine neviđene u Europi.


Po prijedlogu koji se nudi u pregovorima, Kijev bi trebao platiti Gazpromu dug od 3,1 milijardu dolara, od čega dvije milijarde do kraja listopada.

Prodan skeptičan

Gazprom se zauzvrat obvezuje da će Ukrajini nastaviti isporučivati plin koji je obustavio u lipnju, uz minimalnu isporuku od 5 milijarda prostornih metara po cijeni od 385 dolara za 1000 prostornih metara.

"Zaziremo" od takva prijedloga, rekao je Prodan u četvrtak, dodajući da Rusija iz političkih razloga u bilo kojem trenutku može povući prijedlog o smanjenju cijene plina.

"U tome je problem. Jeste li doista spremni dati novac a da nemate jamstva da ćete tu količinu i dobiti? Mi na to nismo spremni", obrazložio je.

Ukrajina traži da se potpiše novi ugovor.

Cijena bi se trebala odrediti na "tržišnim načelima" i na temelju "trgovinskog dogovora s unošenjem amandmana u sadašnji ugovor ili zaključivanjem novog ugovora", istaknuo je Jurij Prodan koncem rujna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.