Momčilo Krajišnik stigao na Pale: Ne znam zašto je doček organiziran, ja sam, ipak, ratni zločinac

Foto: Agencija Anadolija

PRVI predsjednik Skupštine Republike Srpske i haški osuđenik Momčilo Krajišnik stigao je danas oko 18.40 sati na banjalučki aerodrom avionom Vlade RS iz Beograda, izvještava novinar agencije Anadolija. Krajišnik je nakon izlaska iz aviona novinarima kazao da je pod utiscima i da mu se čini "kao da sanja i da je došao s onog svijeta".

"Vi ne znate kakva je ova država. Čuvajte je, branite je. Bolje nema na svijetu", rekao je Krajišnik, dodavši da jedva čeka da vidi svoje unuke. Nije precizno odgovorio na novinarsko pitanje hoće li se ponovo baviti politikom, ističući da će to Bog odlučiti.


Najavio je da će se večeras obratiti građanima RS i cijele BiH na Palama.

"Ne znam zašto je doček organiziran, ja sam, ipak, ratni zločinac. Tek u revizorskom postupku moram dokazati istinu", ocijenio je Krajišnik.

Krajišnik je nešto iza 19.30 sati stigao helikopterom Helikopterskog saveza RS na gradski stadion na Palama gdje mu je Općinski odbor Srpske demokratske stranke (SDS), čiji bio zastupnik, večeras priredio svečani doček..

Na svečanom dočeku okupilo se više tisuća osoba iz svih dijelova RS-a. Kajišnika, koji se u BiH vraća nakon više od 13 godina, dočekali su Srbi s Pala, iz Sokoca, Bileće, Višegrada, Foče, Šekovića, Trebinja, Istočnog Sarajeva... Kako izvještavaju reporteri AA, helikopter je nadletio nad okupljenom masom, a Krajišnik je prisutnima mahao iz letjelice. Okupljeni su frenetično pozdravili haškog osuđenika. On je dočekan uz zvukove "Marša na Drinu".

Kako javljaju reporteri agencije Anadolija (AA), uz srpske trobojke,  četničku ikonografiju i uzdignuta tri prsta, prisutni na dočeku Krajišnika na Palama nose transparente: "Krajišnik - sin srpskog naroda", "Stop haškom teroru", "Dobrodošao", "Radojičiću, stigla ti je zamjena"... Na samom ulazu na Pale stoji napis: "Dobrodošao, predsjedniče".

Među onima koji su došli pozdraviti Krajišnika su i bivši predsjednik Srpske autonomne oblasti (SAO) Hercegovina i ratni načelnik Trebinja Božidar Vučurević, načelnik Opštine Sokolac Milovan Cicko Bjelica i drugi.

Krajišnik je u pritvoru Haškog tribunala od travnja 2000. godine. Na početak suđenja čekao je više od četiri godine, a mediji su svojevremeno pisali da je na pripremu njegovog suđenja potrošeno više od milijun dolara jer je, između ostalog, došlo i do promjene odvjetnika.

Prvostupanjsko je osuđen za zločine počinjene nad nesrbima tijekom rata u BiH na 27 godina zatvora, a Žalbeno vijeće Haškog tribunala mu je 17. ožujka 2009. izreklo kaznu od 20 godina.

Prethodno su potvrđeni raniji dokazi o njegovoj krivici za deportacije, prisilno premještanje i progon nesrpskih civila tijekom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini. Krajišnik je bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Bosni i Hercegovini, a poslije prvih višestranačkih izbora u BiH, 19. prosinca 1990., izabran je za predsjednika Skupštine BiH. Ubrzo je izabran za predsjednika Skupštine srpskog naroda u BiH, a početkom 1992., kada je formirana Narodna skupština Republike Srpske, za predsjednika te skupštine i na tom je mjestu ostao je do kraja rata u BiH.


Kaznu je od 2009. godine izdržavao u zatvoru u Engleskoj odakle je kasnije prebačen u Wales.

"Momčilo Krajišnik ratni zločinac" - plakati u centru Sarajeva

"Povratak ratnog zločinca u BiH, Momčilo Krajišnik ratni zločinac", natpis je s plakata kojima su sinoć i danas članovi AntiDayton grupe oblijepili ulice u Sarajevu.

Plakatima su oblijepljene najprometnije ulice u strogom centru grada kojima prolazi i najveći broj građana, a radi izražavanja negodovanja zbog puštanja na slobodu Krajišnika, javlja Klix.ba.

Momčilo Krajišnik će večeras, nakon odsluženja dvije trećine kazne zatvora zbog ratnih zločina nad nesrpskih stanovništvom, doputovati na Pale, gdje je sve spremno za "svečani doček".

On će iz britanskog zatvora doputovati u Beograd odakle će helikopterom Vlade RS-a iz Beograda na Pale u 19 sati. Krajišnik je u pritvoru Haškog tribunala od travnja 2000. godine.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.