Mladić kojeg je Breivik poštedio jer je "nalikovao njemu": Imao je moj život u svojim rukama, šokiran sam

ADRIAN PRACON, mladić koji je preživio masakr kojeg je Andres Behring Breivik počinio 22. srpnja prošle godine na norveškom otoku Utoya, u intervjuu za CNN progovorio je o stravičnom pokolju te se osvrnuo na Breivikovo svjedočenje pred sudom.

Šokiran je ostao Breivikovom izjavom da ga je poštedio jer je više nalikovao njemu samom nego ljevičarima, koje je odlučio poubijati. "Dugo sam čekao i tražio odgovor na to pitanje, nadao sam se da ću ga jednom dobiti. Šokiralo me to što je rekao, nisam tako nešto očekivao", kaže Pracon.

"Poštedio me jer me sudio prema mom izgledu, da je znao tko sam i za što se zalažem, da sam mu totalna suprotnost, ubio bi me"

"Stajao sam svega pet metara dalje od njega. Imao je moj život u svojim rukama. Preklinjao sam ga za život, poštedio me iz nekih svojih razloga", prisjeća se Pracon stravičnog pokolja u kojem je ozlijeđen, ali je ipak izvukao živu glavu.

Pracon je dijete poljskih imigranata, a Breivik se u pokolj uputio kako bi "spasio Norvešku od multikulturalizma". "Poštedio me jer me sudio prema mom izgledu, da je znao tko sam i za što se zalažem, da sam mu totalna suprotnost, ubio bi me", kaže Pracon i dodaje kako se nada da će suđenje Breiviku pomoći da se u budućnosti spriječe ovakvi masakri.

Pracon i dalje osjeća posljedice napada i proživljene traume, u glavi mu se vrte slike pokolja. O svemu je napisao i knjigu, kako bi mu bilo lakše suočiti se sa svime što je proživio. Uvjeren je kako će mu svjedočenje na suđenju te suočavanje s Breivikom pomoći da lakše prebrodi proživljenu traumu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.