Mjesec dana od smrti tužitelja: Stotine tisuća Argentinaca na ulicama zahtijeva istragu

Screenshot: YouTube

NEKOLIKO stotina tisuća ljudi okupilo se u četvrtak na poziv državnog odvjetništva na ulicama argentinskoga glavnog grada Buenos Airesa obilježavajući mjesec dana od smrti tužitelja Alberta Nismana, prenosi BBC.

U prosvjedu su sudjelovali i članovi Nismanove obitelji te oporbeni političari tražeći da se u slučaju specijalnog tužitelja koji je prije mjesec dana pronađen mrtav u njegovu domu, zadovolji pravda.


Nisman je 18. siječnja pronađen mrtav u kupaonici svog stana u Buenos Airesu, samo nekoliko sati prije nego što je trebao svjedočiti na saslušanju u Kongresu o bombaškom napadu na najveći židovski centar u Argentini 1994. Za prikrivanje dokaza u slučaju tog napada optužio je predsjednicu Cristinu Fernandez de Kirchner. Imao je prostrijelnu ranu, a pokraj njegova tijela nalazio se pištolj.

Istražna tužiteljica prije mjesec dana je na temelju rezultata obdukcije rekla kako nema indicija da je riječ o ubojstvu. Brojni Argentinci vjeruju da je u tužiteljevu smrt umiješana vlada, koja to oštro niječe.

Na miran prosvjed pozvali su Nismanovi kolege tražeći da se provede temeljita istraga. Slični prosvjedi održani su diljem zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.