Misteriozna misija: Na Zemlju se spustio tajni američki svemirski avion

AMERIČKI vojni robotski X-37B svemirski avion napokon se vratio na Zemlju te je time završila njegova misija u kojoj proveo više od godine dana u orbiti.



Bespilotna letjelica poznata i kao Orbitalno testno vozilo-2 (OTV-2) se pomoću autopilota jučer spustila u vojnu bazu Vandenberg u Kaliforniji. Spuštanje je označilo kraj drugog leta letjelice. Ova misija je trajala 15 mjeseci, a njezini ciljevi se drže u tajnosti.

Sumnja se da je tajno oružje za uništavanje satelita


Vojni dužnosnici su objavili kratko priopćenje u kojem su napomenuli da je avion sigurno sletio. "Tim Vanderberg je uložio više od godinu dana teškog rada u pripremama za današnje slijetanje, a danas konačno možemo ubrati plodove toga rada", kazala je pukovnica Nina Armagno te dodala kako je ponosna zato što je tim uspio obaviti operaciju slijetanja sigurno i uspješno, piše Space.com.

Vojska je samo izvijestila da je letjelica obavljala "eksperimente u orbiti" tijekom svoje misije, ali nisu objasnili koji su to točno bili eksperimenti. Avion je u svemiru trebao biti 270 dana, ali ga je američka vojska zadržala "na nebu" mnogo duže od toga roka.

Što je točno X-37B radio u orbiti je vojna tajna, a nisu poznati niti ciljevi i svrha te misije. Spekulira se da bi ta letjelica mogla biti neka vrsta svemirskog oružja za uništavanje satelita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.