Ministrica za međunarodnu suradnju: SAD preko nevladinih organizacija stvara kaos u Egiptu

EGIPATSKA ministrica za međunarodnu suradnju Fayza Abul Naga optužila je SAD da preko nevladinih organizacija pokušava egipatsku revoluciju skrenuti s puta i u zemlji uspostaviti kaos.

Podsjetimo, ministrica Naga jedna je od glavnih pokretačica sudskog postupka protiv članova nevladinih organizacija koje djeluju u Egiptu. Optuženo je 44 ljudi, među kojima je 19 Amerikanaca i petero Srba, a sumnjiči ih se da su ilegalno financirali NVO-e.

Naga je naznačila kako je egipatska pobuna bila iznenađenje za SAD, te da je izmakla njihovoj kontroli kada je postala narodna revolucija, a sad "Izrael i SAD žele oteti tu revoluciju i usmjeriti je da služi interesima Washingtona i židovske države", prenosi AFP.

 "SAD i Izrael nisu mogli direktno stvoriti i održavati kaos u Egiptu, pa su se poslužili direktnim financiranjem NVO-a, pogotovo američkih, kako bi postigli svoje ciljeve", kazala je ministrica Naga, jedna od rijetkih preostalih iz Mubarakove ere.

Postupak protiv stranih NVO-a koje djeluju u Egiptu izazvao je brojne kritike u SAD-u, kao i upozorenje da bi on mogao u pitanje dovesti pomoć od 1,3 milijarde dolara koje Washington svake godine preusmjerava u Kairo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.