Ministrica Opačić posvađala umirovljenike; BUZ: HSU u Kukuriku koaliciji nitko ne doživljava! Matica umirovljenika: BUZ samo lupeta!

Foto: Vlada RH

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić najavila je da ove zime građanima koji primaju socijalnu pomoć neće isključivati grijanje ako ga ne plate, a umjesto nego će umjesto toga svoj dug moći otplaćivati na rate.

Ova izjava izazvala je novu prepirku između umirovljeničkih udruga i stranaka.

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) tvrdi kako na taj način ministrica Opačić i Vlada ponovo krše direktivu EU po kojoj je Vlada do početka svibnja 2013. bila obvezna donijeti uredbu kojom bi se definirala i regulirala pomoć kojom bi se siromašnim kućanstvima subvencionirala energija (plin, struja, grijanje).

"Ne radi se dakle o rješenjima tipa prolongiranja plaćanja računa ugroženim građanima već o obvezi subvencioniranju dijela cijene svima kojima je energetski trošak iznad 10 posto od ukupnih primanja. Ako obitelj ima mjesečna primanja od 4.000 kuna, a na struju, plin i grijanje troši više od 400 kuna onda ona po europskim zakonima ima prava na jeftiniju struju, plin i grijanje", tvrde u BUZ-u.

"Vlada krši EU direktivu"


Smatraju kako je tu "europsku direktivu, ali i hrvatski Zakon ova Vlada po svemu sudeći odlučila svjesno prekršiti ostavljajući tako potpuno protuzakonito ove jeseni i zime gotovo sve naše umirovljenike, slabo plaćene radnike, a da o nezaposlenima niti ne govorimo u njihovim hladnim domovima samo kako bi uštedjela još koju budžetsku kunu".

Navode primjer Bugarske gdje više od 60 posto građana zahvaljujući ovoj europskoj pravnoj stečevini ima pravo na povlaštene cijene energije što znači i pravo na tople domove.

"Neprovođenje ove odredbe EU direktive je samo još jedno novo kršenje preuzetih obveza od EU koje je Hrvatska nakon donošenja "Zakona o energiji" morala definirati najkasnije do mjeseca svibnja, stoga opet dajemo pojašnjenje: U skladu s člankom 39 Zakona o energiji uveo se u zakonodavstvo pojam siromašne osobe koje imaju pravu na subvencioniranu cijenu grijanja i energije (u Zakonu zaštićeni i ugroženi kupac). Člankom 54 tog zakona Hrvatska Vlada je najkasnije do početka svibnja trebala definirati tko je zaštićeni kupac i tako mu omogućiti subvencioniranu cijenu grijanja i energije", tvrde u BUZ-u i najavljuju tužbu Vlade u ime oštećenih građana.

Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika za Index je rekao kako je većina udruga umirovljenika i stranaka "slizana" s Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU) koja je član Kukuriku koalicije i ništa ne poduzimaju da zaštite umirovljenike.

"Nitko unutar koalicije ne drži do HSU, no ne znam što se treba dogoditi da Silvano Hrelja digne glas. Opačić se ovim načinom prolongiranja plaćanja troškova grijanja samo ruga siromašnijim građanima. Ovo je slično kao lex Perković. Ako Hrvatska već po cijenama prati europske i svjetske trendove, zašto onda imamo hrvatske plaće ako smo dio globalne zajednice", kaže Špika.

Vladine mjere štednje prozvao je katastrofalnim.

Kolarević: Vlada siromašnima treba subvencionirati grijanje


"Smanjuju kupovnu moć, a time i proizvodnju što dovodi do gubitka radnih mjesta i većeg broja primatelja socijalne pomoći. Sve se vrti u krug. Pokraj tri milijuna hektara poljoprivrednih zemljišta mi uvozimo 60 posto hrane. Postajemo sve siromašnija nacija", rekao je Špika.

U Matici hrvatskih umirovljenika pak optužuju BUZ da samo znaju pljuvati po Vladi.

"BUZ s određenom političkom strankom samo napada Vladu. Oni samo lupetaju i nisu u funkciji umirovljenika. S nama ne surađuju nego samo kupe političke bodove", rekao je Branko Cvetković, tajnik Matice umirovljenika Hrvatske za Index.

Kaže kako najavu ministrice Opačić da će siromašnim građanima prolongirati plaćanje dugova za grijanje, ne može komentirati jer nisu primili nikakav službeni prijedlog o tome.

Predsjednica Društva "Potrošač", Jadranka Kolarević za Index je rekla kako Vlada na čelu s Ministarstvom socijalne politike prvo treba podastrijeti javnosti socijalnu sliku Hrvatske kako bi se vidjelo na koji način pomoći najsiromašnijim slojevima građana.

"OIB je trebao donijeti uvid u stvarno imovinsko stanje osobe. Ako to već imamo onda bi se trebalo vidjeti kome je pomoć najpotrebnija. Vlada bi svakako trebala subvencionirati cijene grijanja siromašnijima. Kako će umirovljenici pogotovo samci od 1000 kuna mirovine plaćati visoku cijenu grijanja. Za prijedlog da bi im se omogućila otplata na više rata treba vidjeti kako bi to funkcioniralo, pa godina ima 12 mjeseci, na koliko bi rata onda plaćali", pita se Kolarević.

Kaže kako bi umirovljenicima pod stare dane trebalo malo mira i sigurnosti, a ne da moraju strepiti od čega će platiti grijanje zimi, kao uostalom i ostale režije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.