Ministri financija EU odgodili odluku o bankarskim pravilima

Ilustracija: Shutterstock

MINISTRI financija EU unatoč širokom političkom dogovoru o uvođenju novih pravila za bankarski sektor, za kratko su odgodili odluku.

Vijeće za ekonomske i financijske poslove Europske unije poduprlo je plan za strože bankarske propise u Europskoj uniji, koji su dogovoreni za dugotrajnih pregovora. Cilj je učiniti sustav otpornijim na financijske šokove. Dogovor ipak nije potvrđen glasovanjem jer je protiv dijela, koji ograničava bankarske bonuse bio britanski ministar financija. Zbog straha od štete Londonskom financijskom središtu.

Hrvatski ministar Slavko Linić nema problema s dogovorenim propisima: "Bonus je već sada ugrađen u Zakon o kreditnim institucijama i što se tiče bonusa imat ćemo zaista velika ograničenja, jer smatramo da u tom dijelu treba i kontrolirati isplate prema upravama banaka. Mogu biti veće od ne u EU. U EU se uvijek govori o minimalnim ograničenjima. Mi također smatramo da bi trebali biti veći od jedne plaće".

Iako dogovor nije postignut zbog tehničkih detalja kao što su vrijeme stupanja na snagu, ne očekuje se odbacivanje novih propisa unatoč britanskom protivljenju jer je na vijeću za odluku potrebna kvalificirana većina, pa britanski veto nije moguć. Inače prijedlog je da se bonusi ograniče na 100 posto bankarskih godišnjih primanja ili 200 posto ako to dioničari dopuste.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.