Ministri financija EU: U Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji postoji prekomjerna makroekonomska neravnoteža

Foto: Guliver image/Getty images

MINISTRI financija zemalja članica EU pozdravili su u utorak dubinsku analizu makroekonomske situacije u 17 zemalja članica, koju je provela Europska komisija i u kojoj je zaključila da u tri zemlje - Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji postoji prekomjerna makroekonomska neravnoteža.

Komisija je početkom ožujka objavila dubinsku analizu u kojoj je utvrdila neravnotežu u 14 zemalja, a prekomjernu neravnotežu u njih tri - Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji.

"Vijeće se slaže sa stajalištem Komisije da prekomjerne neravnoteže postoje u tri zemlja članice (Hrvatska, Italija i Slovenija), kao i s namjerom Komisije da ocijeni nedavno usvojene mjere uključene u nacionalne reformske i konvergencijske programe tih zemalja kako bi se utvrdila jesu li najavljene mjere prikladne s obzirom na izazove i rizike povezane s neravnotežama", kaže se u zaključcima ECOFIN-a, ministarskog vijeća koje koje okuplja ministre financija svih zemalja članica.

Europska komisija će 2. lipnja objaviti analizu nacionalnih reformskih programa i programa konvergencije u kojoj će ocijeniti idu li najavljene mjere u dobrom smjeru u onim zemljama koje imaju prekomjerni deficit i prekomjerne makroekonomske neravnoteže.

Predmet te analize bit će Nacionalni program reformi i Program konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2017. godine, koji je vlada usvojila 24. travnja.

Komisija može u svojim preporukama sugerirati određene mjere, a u slučaju da ih zemlja članica ustrajno ne provodi moguće je pokretanja postupka za ispravljanje prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, koji može rezultirati i zamrzavanjem dijela kohezijskih sredstava ako se ne poduzmu odgovarajuće korektivne mjere.

Hrvatsku je na sastanku ECOFIN-a predstavljao stalni predstavnik pri EU-u Mato Škrabalo.

Nitko od ministara nije komentirao izostanak dosadašnjeg hrvatskog ministra Slavka Linića, koji je danas smijenjen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.