Ministar Ostojić dao otkaz glasnogovornici Kraljević Gudelj: Sumnja se da je krivotvorila diplomu!

MINISTAR Ranko Ostojić potjerao je glasnogovornicu splitske Policijske uprave Marinu Kraljević Gudelj. Danas je iznenada dobila rješenje o izvanrednom otkazu kojeg je potpisao ministar Ostojić. Sumnja se da je krivotvorila diplomu zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Provjeravali su je, inače, u sklopu sigurnosne provjere za Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, u koji je Kraljević Gudelj trebala prijeći.

Zapelo je neočekivano na zagrebačkom fakultetu. Utvrdilo se da se pod brojem diplome Kraljević Gudelj nalazi sasvim druga osoba. Nakon što je MUP od fakulteta dobio takvu obavijest, ministar Ostojić potpisao je otkaz Kraljević Gudelj.

Iznenadni otkaz

Interesantno je možda da Kraljević Gudelj nitko nije zvao na razgovor te je otkaz dobila bez saznanja da se protiv nje vodi bilo kakav kazneni ili stegovni postupak. Sasvim sigurno, na rješenje o izvanrednom otkazu će se žaliti jer je uvjerena da je pravda na njezinoj strani. Kako doznajemo od Kraljević Gudelj, studirala je pet godina na zagrebačkom Filozofskom fakultetu te je 1996. godine diplomirala engleski jezik i etnologiju.

Politička komponenta

Radila je u prosvjeti, a onda je 2005. godine nakon kraćeg zadržavanja u POA-i, došla na mjesto glasnogovornice splitske Policijske uprave. Na toj funkciji radila je do danas, gotovo punih sedam godina. Kraljević Gudelj vezivali su uz Joška Podbevšeka, bivšeg šefa POA-e. Oboje dolaze iz Korčule, u kojoj je tata Podbevšek još uvijek aktualni šef lokalnog HDZ-a.

Nije ni ova politička komponentna beznačajna budući da je Denis Gudelj, suprug Marine Kraljević Gudelj, sve donedavno bio na čelu splitske Centrale POA-e. Dobio je premještaj u Zagreb te danas radi na funkciji savjetnika. Godinama mu je šef bio aktualni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te je Gudelj upravo za vrijeme njegovog rukovođenja tajnom službom doživio promociju.

Postavlja se pitanje kako je Kraljević Gudelj prošla prvu sigurnosnu provjeru kada je 2004. godine došla u POA-u? Kako je tada sve bilo u redu s diplomom, a sada nije? Suprug Denis s prvom provjerom nije imao ništa jer je u POA-u došao nekoliko mjeseci poslije supruge iz MUP-a.

Administrativna greška za otkaz?

U rješenju o otkazu Kraljević Gudelj navodi se samo da postoje dvije diplome pod istim brojem na Filozofskom fakultetu. To je inače utvrđeno još prije 10 mjeseci. Kraljević Gudelj osobno je na Fakultetu provjerila o čemu se radi te je dobila uvjeravanja kako se radi tek o administrativnoj greški, koja će biti ispravljena.

Sa slučajem je, inače, odmah upoznato i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu tako da bi bilo zanimljivo doznati kakva su njihova saznanja. Jesu li oni možda utvrdili nešto više od podatka da se pod istim brojem vode dvije diplome? Od dvije diplome pod istim brojem do izvanrednog otkaza zbog krivotvorenja doista je dug put...  

MUP: Dobili smo dopis...

Nakon što smo objavili članak, oko 15 sati s posebnim priopćenjem oglasilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova.

"Zakon o državnim službenicima propisuje da ukoliko se sazna da u vrijeme prijama u državnu službu službenik nije ispunjavao uvjete za prijam propisane ovim ili drugim zakonom ili da je u vrijeme prijama u državnu službu postojala zapreka za prijam propisana ovim Zakonom, danom saznanja za to državnom službeniku prestaje državna služba po sili zakona", navodi se u priopćenju u kojem se dodaje da je Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo službeni dopis obrazovne institucije da se Marina Kraljević-Gudelj ne nalazi u evidencijama diplomanata.

"Glasnogovorničke poslove u PU splitsko-dalmatinskoj do daljnjega preuzima policijska službenica za odnose s javnošću Željka Radošević", stoji na kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.