Ministar Matić pomirio Ljubičiće i Nikolovske te im poručio: Pravda je spora, ali dostižna

MINISTAR Predrag Matić jutros se pojavio na splitskom Spinutu u mirovnoj operaciji. Čini se da je uspio. Nakon par minuta pregovora iz stana na sedmom katu Kaštelanske 8 izašli su članovi obitelji Nikolovski. Sin Zoran bio je prvi, potom se pojavio i otac Boro. Neobrijan, poput podmorničara nakon tjedne patrole, stao je pred kamere i pružio ruku Zlatku Ljubičiću, branitelju koji i dalje polaže pravo na stan u koji je rješenjem MORH-a bio smješten na godinu dana početkom 90-ih. Ljubičić je malo oklijevao, a onda ipak pružio ruku.

Boro Nikolovski: "Zlatko, ja ti nisam kriv i protiv tebe nemam ništa"

"Ja sam Zlatku već rekao da mu nisam kriv za njegov problem. Ja protiv njega nemam ništa. Svaki je od nas patio. On je svoj problem morao rješavati na drugom mjestu", kazao je Boro Nikolovski. Neobrijan je jer u stanu nema struje, a ni vode. Nema jer Ljubičić nije platio račune za režije koji su viši od 50 tisuća kuna.

Tko će to platiti, ministar Matić nije znao. A nije nam odgovorio ni kakvo su rješenje našli za Ljubičića i njegovu obitelj. Jučer nam je u Ministarstvu branitelja potvrđeno da će im naći smještaj i dati kredit za rješavanje stambenog pitanja. "To morate pitati na drugom mjestu, mi smo ovdje da rješavamo problem ovih dviju obitelji", kazao je ministar Matić.

Do stana preko Jasenovca i Gradiške?!

Zlatko Ljubičić nije krio želju da što brže uđe u stan ispred kojeg je stražario punih šest dana. "Pomalo, pomalo...", smirivao ga je ministar Matić.

Uz Zlatka Ljubičića, bila je tu i njegova supruga te sin Marijan, koji je na Facebooku poručio Nikolovskima kako im treba ponovno otvoriti Jasenovac i Gradišku da se nauče pameti.

Susret na sedmom katu Kaštelanske 8 izazvao je veliku pažnju medija. Red su držala dva mlađa policijska službenika. Nije bilo potrebe za intervencijom. Za vrijeme posjete ministra svi su bili pristojni i nisu se puštale ustaške koračnice, kao prethodnih dana.

Ministar Matić: Hrvatska je poznata da ima problema sa sprovođenjem pravne države

Pitali smo ministra kako je moguće da hrvatska država dovede dvije obitelji u ovakvu situaciju. Da su Ljubičića stambeno riješili u slobodnom stanu, Nikolovski ne bi nakon 20 godina sudske borbe i svih sporova riješenih u svoju korist provaljivati u vlastitu imovinu i onda onako neobrijan braniti stan gotovo tjedan dana izložen golemom pritisku onih s drugih strana vrata. Ministar nije imao konkretan odgovor, samo je rekao da ima želju da se sve sporne situacije riješe.

"Ne mogu vam dati odgovor na to. Spreman sam prihvatiti odgovornost, premda nisam odgovoran. Sve smo se dogovorili. Za našeg branitelja imamo rješenje, gospodin Nikolovski dočekao je nakon 21 godinu pravdu. Nažalost, izgubio je zdravlje. Što reći, pravda je spora, ali dostižna. Sve će biti u redu, želim ovaj pozitivni pristup. Nažalost, Hrvatska je poznata da ima problema sa sprovođenjem pravne države, ali ovo je jedan dio gdje pokazujemo da Hrvatska sazrijeva i da možemo bez konflikta riješiti problem na zadovoljstvo svih. Jedna greška dogodila se 91., a druga 94., tu smo sada da to ispravimo", kazao je ministar Matić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.