Milinović napao Ostojića: Niste produžena Božja ruka i gospodar života i smrti

U SABORU je poslijepodne počela rasprava o Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji zbog kojeg se nekolicina katoličkih aktivista, među njima i pojedini saborski zastupnici HDZ-a i HDSSB-a, od jutros mole i klanjaju u crkvi sv. Marka, a biskupi ga nazivaju nehumanim, a HDZ-ovci ga uspoređuju s Bleiburgom i Jasenovcem.

Prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji omogućava zamrzavanje zametaka, a nakon pet godina i doniranje te dopušta umjetnu oplodnju ženama bez muškog partnera. Zašto to smeta službenom Kaptolu i saborskoj desnici, sažeo je HDSSB-ov Dinko Burić.

Djeca se daju i istospolnim zajednicama

"To je činjenica da se ovim prijedlogom zakona omogućava dati dijete i istospolnim zajednicama i druga činjenica, stvaranje viška živih bića, čija je sudbina u najvećem broju slučajeva smrt", kaže Burić.

Proširenu javnu raspravu i odgodu donošenja zakona, o kojem bi zastupnici trebali najvjerojatnije glasati u petak, zadnjeg radnog dana prije dvomjesečne ljetne stanke, traži HDZ.

"Niste produžena Božja ruka"

"Rekao je Ciceron, neka tvoje čežnje vodi razum. Gospodine ministre, neka vaše čežnje da liberalizirate ovakav zakon vodi razum i shvatite da niste produžena Božja ruka i shvatite da niste gospodar života i smrti", istaknuo je Darko Milinović.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić ne želi se uplitati u svjetonazorske rasprave, ustrajan u tvrdnji da je neplodnost dijagnoza koju treba što bolje liječiti, a da ovim zakonom samo žele pomoći svakom šestom neplodnom paru. "Apeliram na sve vas, pa to se nekad i meni dogodi, kada čovjeka ponese, onda i riječi budu nesimpatične", kaže Ostojić.

"Uvreda je uspoređivati zakon sa Bleiburgom i Jasenovcem"


Dogodi se tako i da potpredsjednik HDZ-a Tomislav Jelić usporedi zakon s Jasenovcem i Bleiburgom, što je HNS-ov Igor Kolman okarakterizirao uvredom kakvu već dugo u javnosti nismo čuli.

"Uspoređivati klaonice, polja smrti sa zakonom, koji donosi život je uvreda svim onima u Hrvatskoj, koji se bore sa psihičkom i fizičkom boli da bi ostvarili elementarnu ljudsku želju i potrebu, a to je da budu roditelji. To je uvreda i svima nama ostalima", naglasio je Kolman.

"Da su imali prilike odlučivati prije 2000 godina, spriječili bi rođenje Sina Božjega"

Mnogi bi kršćani pristali na zakon koji bi im podario dijete, zaključio je IDS-ov Damir Kajin, uvjeren da da u deklarirano katoličkoj Hrvatskoj ne bi prošao referendum protiv ovog zakona, što ga traže pojedine katoličke udruge.

"Ja neću citirati naše biskupe, neću iznositi njihove tvrde stavove ali da su imali prilike odlučivati prije 2000 godina, oni bi valjda spriječili rođenje Sina Božjega. Doslovce tako", istaknuo je Kajin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.