Milanovića u Labinu dočekao transparent "koza je krepala": Prostor Labinštine ljudima treba platiti

PREMIJER Zoran Milanović posjetio je Labin i razgovarao s istarskim županom Ivanom Jakovčićem o izgradnji zamjenskog bloka Plomina C. "Razgovarali smo o tome kako jedan veliki projekt važan za Hrvatsku, rekao bih i za Istru, provesti a da to radimo u dogovoru s lokalnom zajednicom, odnosno s Labinštinom u ovom slučaju jer kad dođete u ove krajeve onda vidite odmah da je Labinštini onemogućeno da se razvija kao veći dio Istri. Labinština je, na žalosti li na sreću, zadana prije puno desetljeća. Tu su određene vrste industrije, nije tu samo termoelektrana. Naprosto, prostor je samim time obezvrijeđen. To ljudima treba platiti", premijerove su poruke.

Milanović je dodao kako je Labinština jednom već bila prevarena prilikom gradnje Plomina 2. "Ova Vlada to neće dopustiti", istaknuo je.

"Dakle, u koliko se u projekt bude išlo, a ponavljam on je važan za Hrvatsku energetski, mi 15 milijardi kuna godišnje uvozimo električne energije. To je ne samo nesigurnost nego i rasipanje novca. Ovdje su neke stvari, na žalost, zadane prije 40 godina. Naša ideja je da idemo prema naprednijoj, čistijoj, odnosno manje prljavoj tehnologiji jer sve je na kraju krajeva prljavo i da od toga općine u Labinštini, jer o tome se ovdje radi, imaju financijske koristi", rekao je Milanović.

"Siguran sam da će na kraju većina biti zadovoljna"

"Jasno je da i ova Vlada, očito zbog strateških razloga hrvatske energetike, nema kamo i želi ovdje termoelektranu na ugljen. Nisam noj, ne držim glavu u pijesku, držim je uspravno i tako je želim držati cijeli život. Želim da nam se ne dogodi prije 15-ak godina kada je prevarena Labinština, raspisali smo referendum koji je odmah bio ukinut i Labinština nije dobila ništa. U ovoj situaciji imamo Vladu kojoj vjerujemo i od koje očekujemo da će ispoštovati ono što je želja ipotreba Labinštine. Ako u tom pravcu uspijemo postići dogovor, onda sam siguran da će na kraju ipak biti zadovoljtsvo većine", dodao je Jakovčić.

Susretu u Labinu nazočio je i predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević koji je kazao kako se na predkvalifikacijski natječaj za potencijalne investitore javio velik broj zainteresiranih ulagača.

"Čitav niz vrlo snažnih kompanija u energetici i kompanija koje svoje poslovanje vežu na energetiku je poslalo svoje ponude. Danas je zadnji dan predkvalifikacijskog postupka i mi ćemo do 28.9. objaviti listu", rekao je Koračević.

Čačića i Milanovića dočekala "krepana koza"

Zastupnici IDS-a, člana vladajuće koalicije, zatražili su da se raspiše referendum o projektu Plomin 3, jer smatraju spornim ugljen koji će se koristiti kao energent u toj termoelektrani. Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin smatra kako bi se građani Istre na referendumu trebali odlučiti hoće li energenti biti plin ili ugljen. Milanović im je nedavno poručio da su se sve dogovorili još prije izbora, a u Planu 21 je i stajalo da energent može biti i ugljen.

Vladajućima bi problem mogao predstavljati i Županijski prostorni plan u kojem stoji da se ne smije graditi nova elektrana na ugljen. Milanovića i Čačića su pred zgradom gradske uprave u Labinu dočekali prosvjednici udruge "Naša zemlja" gdje su istaknuli transparent "koza je krepala" u znak prosvjeda protiv Plomina na ugljen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.