Milanović s ekskluzivom s drugog kraja svijeta: "Odnosi Novog Zelanda i Hrvatske sve su bolji!"

Foto: FAH

PREMIJERI Novog Zelanda i Hrvatske, John Key i Zoran Milanović, pozdravili su u petak nakon sastanka u Aucklandu sve bolje veze između dviju zemalja, te naglasili želju da dalje prodube bilateralne odnose posebice gospodarske, navodi se u zajedničkoj izjavi dviju vlada.

Milanović je nakon višednevnog boravka u Australiji u petak doputovao u službeni posjet Novom Zelandu. Riječ je o prvom službenom posjetu nekog visokog hrvatskog dužnosnika Novom Zelandu od posjeta predsjednika Franje Tuđmana 1995.

Premijeri su pozdravili sve bolje veze između Novog Zelanda i Hrvatske i potvrdili pozitivno stanje bilateralnih odnosa. Također, naglasili su želju obiju strana da dalje prodube bilateralne odnose u mnogima područjima zajedničkog interesa, navodi se u izjavi.

Sugovornici su se složili da je potrebno daljnje jačanje trgovinske i gospodarske suradnje, ističući da je u Hrvatskoj prisutan sve veći broj novozelandskih tvrtki te da su snažne međuljudske veze pružile čvrstu platformu za produbljivanje komercijalnih veza.

Područja u kojima postoji potencijal za jačanje suradnje uključuju poljoprivredu, energetiku, ribarstvo, prehrambenu industriju, hortikulturu, vinogradarstvo i turizam, naglašava se u izjavi.

Dogovoreno je da se suradnja jača olakšavanjem veza, posebno onih između malih i srednjih poduzeća, proširivanjem postojećih kontakata te poticanjem posjeta, sastanaka i drugih interakcija između poslovnih mreža dviju zemalja.

Pozdravljajući pristupanje Hrvatske Europskoj uniji u 2013., oba su državnika potvrdila da je to otvorilo nove mogućnosti suradnje između Novog Zelanda i Hrvatske.

Milanović je izrazio podršku Hrvatske pregovorima između Novog Zelanda i EU-a o Sporazumu o partnerstvu u odnosima i suradnji.

U izjavi se navodi da bi taj sporazum trebao poduprijeti političke odnose, kao i budući Sporazum o slobodnoj trgovini između Novog Zelanda i Europske unije.

Premijeri su ocijenili da je prisutnost velike i aktivne hrvatske dijaspore u Novom Zelandu prepoznata kao značajna poveznica koja je dodala dodatnu dimenziju bilateralnim odnosima. Key je potvrdio je snažan doprinos hrvatske zajednice Novom Zelandu, osobito u uvođenju novozelandskog vinarstva visoke klase, priopćeno je.

Milanović i Key su isto tako potvrdili svoju opredijeljenost za zaključivanje bilateralnog sporazuma o socijalnoj sigurnosti, o kojem se pregovara već neko vrijeme.

Smatraju da finaliziranju teksta ugovora treba dati prioritet te je dogovorena bliska suradnja nadležnih službi, kako bi se riješila preostala otvorena pitanja s ciljem što skorijeg dovršetka sporazuma, navodi se u izjavi.

Osvrnuli su se i na blisku suradnju dviju zemalja unutar Ujedinjenih naroda, koja je potkrijepljena zajedničkom predanošću snažnom multilateralnom sustavu kao sredstvu jačanja međunarodne sigurnosti i prosperiteta, promicanju mira, demokracije, ljudskih prava i vladavine zakona.

Milanović je osobno pozvao Novi Zeland da sudjeluje u svojstvu posebnoga gosta na Croatia Forumu koji će se održati u Dubrovniku u srpnju 2014., napominjući kako bi to moglo pružiti sjajnu priliku Novom Zelandu da ojača svoju prisutnost u regiji.

Milanović je nakon sastanka s Keyjem održao predavanje na Sveučilištu u Aucklandu i razgovarao s oporbenim čelnikom Davidom Cunliffeom. S hrvatskom će se zajednicom sastati u subotu u Aucklandu i u nedjelju u Wellingtonu, što mu je i zadnja etapa turneje po Oceaniji.

Povodom posjeta hrvatsko i novozelandsko izaslanstvo potpisali su Dogovor o programu radnog odmora za mlade ljude koji predviđa da do 100 mladih ljudi godišnje otputuje iz Hrvatske na Novi Zeland, da ondje studiraju ili se odmaraju, a svoj boravak financiraju zaposlenjem tijekom maksimalno godinu dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.