Milanović o smanjenju plaća za 6 posto: Ne radimo to zato jer imamo veliko i toplo srce nego zato jer država više nema novca

Screenshot: Vlada RH

ZORAN MILANOVIĆ na početku sjednice osvrnuo se na prozivanje da su isti kao i HDZ te na najave o smanjenju plaća i poplave.

"Nismo isti! Mi si ne punimo kofere novcem. Mi živimo od plaća, koje su, istina, više od prosjeka, to ćemo smanjiti, ali nećemo podleći najnižem populizmu. Ne radimo to zato jer imamo veliko i toplo srce nego zato jer država nema više novaca za neke stvari. Moramo odlučiti što nam je bitno. Odlučili smo da male, i zaista mizerne, mirovine ne diramo. Nećemo dovoditi u pitanje njihov iznos ni indeksaciju", kazao je Milanović.

I tu postoji, nastavio je, prostor za uštede, a bilo je i takvih prijedloga no oni, naglasio je, nisu došli iz Vlade već "izvana".

"Da pitate ljude koji nam dijele savjete to bi se sve riješilo rezovima u roku dva sata, ali to sve ima svoju cijenu - ne političku nego socijalnu i emocionalnu", rekao je. Država će, poručio je, štiti one koji su najslabiji i koji si ne mogu pomoći.

"To su danas i umirovljenici i ljudi koji žive u Čičkoj Poljani i selima u u Lonjskom polju, oko retencija, odvodnih kanala", istaknuo je.

U svom uvodnom obraćanju premijer se osvrnuo i na poplave koje su ugrozile stanovništvo, te rekao kako treba, nakon što sve prođe i slegnu se emocije, vidjeti kako pomoći poplavljenim područjima, ali i državi, kako se to ne bi ponavljalo.

Istaknuo je da država ne može financirati sve, jer je u nekim slučajevima priroda jača.

Naglašava pritom da Vlada putem Hrvatskih voda ulaže milijune kuna u sustav zaštite od poplava, ali ne može svakoga i sve zaštititi.

Poplave nisu šala i događat će se opet, a to je problem koji imaju i najbogatije države svijeta. "Postoji granica u prirodi kada se ne možete efikasno suprotstaviti, koliko god ulagali u sustave zaštite", rekao je.

Stoga se, kaže, postavlja racionalano pitanje koliko i gdje ulagati, jer ne možemo sve zaštiti.

"Je li pametnije osigurati imovinu i ljude evakuirati ili potpuno premjestiti s nekih mjesta gdje se problem stalno ponavlja ili stvarati katkad i nerealnu tenziju da ćemo ulaganjem u nasipe zaštititi veliku površinu na kojoj živi mali broj ljudi", rekao je Milanović uz zaključak kako će se odluka o tome morati donijeti trezveno, bez emocija.

Ministar uprave Arsen Bauk ne zna koliko će smanjenje plaća državnih dužnosnika za 6 posto smanjiti deficit u proračunu, a kaže, treba vidjeti hoće li biti obuhvaćeni i pravosudni dužnosnici.

"Što se tiče je li realno ili je simbolika - i jedno i drugo. Kada bih rekao da je samo simbolika, podcijenio bih", kaže Bauk.

Pred kraj sjednice osvrnuo se i na nabavu automobila. Tvrdi kako je šteta da ako netko zaboravi neki dokument ili ga krivo interpretira gubi sva prava u natječaju. "Moramo promijeniti taj zakon, da se to više ne događa, nego da ako netko pogriješi ili zaboravi, a pogotovo ako je jeftiniji ponuđač, ima pravo na dodatni rok za dostavu dokumentacije.", dodao je Milanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.