Milanović: Prestanimo govoriti štednja, dosta štednje! Stanje je izvanredno, ali nije katastrofalno!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

PREMIJER Zoran Milanović reagirao je danas na rušenje kreditnog rejtinga od strane agencije Srandard&Poor`s. Premijer je sudjelovao na stranačkoj konvenciji u Koprivnici, nakon koje je naglasio kako smatra da u ovom trenutku nema potrebe za pozivanjem MMF-a.

"MMF može doći samo ako ih mi pozovemo. U ovom trenutku mi mislimo da to nije potrebno i da to možemo sami. Ali, možda ovo nije loše kao upozorenje nekima u Hrvatskoj kakvo je stvarno stanje. Ono je teško, naprosto teško i kada sam rekao da je izvanredno, deset puta sam objasnio i ponovit ću, nije panično i nije katastrofično, ali je izvanredno jer smo mi redovnim smatrali nešto što je trajalo godinama zdravo za gotovo. Nije više nikome tako, ni Nijemcima", rekao je Milanović te poručio da ćemo se morati vratiti na ciklus rasta.

 "Jedino rast garantira posao. Ne radno mjesto. Ja ga nemam, ono je privremeno. Želim da prosječan čovjek ima što je moguće trajnije radno mjesto da bude miran, ali živimo u drugom vremenu. Dakle, ljudi trebaju posao. I veći je problem niska zaposlenost, nego nezaposlenost. Mi imamo 350 000 na burzi, od čega realno tisuću traži posao i preuzeo bi ga sutra, ali nijedno ni drugo ustvari nisu presudne kategorije. Presudno je što radi milijun i pol ljudi", kazao je Milanović te ponovio kako nema razloga za paniku zbog snižavanja kreditnog rejtinga.

Euforija brzo splasnula

"Kada su nam prije tri mjeseca digli kreditni rejting rekao sam, bez euforije, mogu nam ga i srušiti. To se i dogodilo. Naša je Vlada prva koja je smanjila rashode, išla u fiskalne mjere racionalizacije. Rejting agencije gledaju svoj interes, a njihov interes su njihova ulaganja. Misle da nam savjetuju što misle da je najbolje", istaknuo je premijer te dodao:

"Neću reći da je neočekivan, ali naprosto nismo radili sve ono što investicijske kuće očekuju od svih vlada, a to je da režu na sve strane i onda ako ima rasta dobro, ako nema, tko ti je kriv. I ja njih razumijem. Mi ne možemo preko toga prijeći kao preko nečega što je nebitno, to je bitno i za Njemačku. Ali postoji druga strana priče. To je hrvatsko društvo, socijalna prava, ona koja su nužna i ona o kojima o kojima možemo razgovarat. Kao što vidite, vodimo jedan intenzivan dijalog u kojem se sa dijelom sindikata uspijevamo dogovoriti, a s jednim rekao bih manjim dijelom ne", naglasio je Milanović.

Premijer je komentirao i jučerašnje priopćenje koalicijskog partnera HNS-a u kojem su poručili da Vlada najkraćem roku mora ponuditi jednostavan i učinkovit model podrške posrnulom gospodarstvu.

"Ja s njima jako puno razgovaram. Često mi u SDP-u prigovaraju da više razgovaram s HNS-ovcima, nego s SDP-ovcima. Ne znam, moram s njima u ponedjeljak razgovarati. Mi smo jedan tim, SDP je tu veći partner, a to priopćenje sam pročitao onako usput. Nije nebitna stvar, ali u ovom trenutku ima masu važnijih stvari, tako da ćemo o tome u ponedjeljak. Ponavljam, i sa Ratkom Čačićem i sa Vesnom Pusić i Vrdoljakom, pa i Andreom Zlatar se praktički čujem svaki dan ovih godinu dana", rekao je premijer.

Ponovio je da nema razloga za paniku te da u 2013. godini vjeruje u oporavak i neki rast, koji nam još uvijek prognoziraju i koji će napominje, prije svega ovisiti o nama, odnosno Vladi koja je najodgovornija, a ne o kreditnim agencijama ili sindikatima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.