Mianmarski predsjednik podržava kontroverznu reformu: Ustavom želi šefici oporbe onemogućiti da se kandidira na izborima

Foto: Guliver Image / Getty Images

MIANMARSKI predsjednik Thein Sein pružio je u četvrtak podršku kontroverznoj reformi ustava, posebice članku koji sprječava šeficu oporbe Aung San Suu Kyi da postane predsjednica.

"Mislim da zdravi ustav mora s vremena na vrijeme dobiti amandman radi suočavanja s nacionalnim, gospodarskim i društvenim potrebama našeg društva", izjavio je predsjednik u govoru objavljenom u službenom dnevniku New Light of Myanmar.

Ustav iz 2008. koji je sastavila nekadašnja hunta i odobren referendumom tjedan dana nakon prolaza ciklona Nargis (138.000 mrtvih ili nestalih), daje velike ovlasti vojsci, dodijelivši im pravo na 25 posto mjesta u parlamentu.

Tekstom se također zabranjuje državljaninu Mianmara vjenčanom sa strancem ili s djecom strancima da postane predsjednik, sprečavajući tako Suu Kyi, udatu za Britanca, danas preminula, i majku dvoje djece sa stranim putovnicama, da se kandidira za najvišu dužnost.

Parlamentarno povjerenstvo koje okuplja članove različitih političkih stranaka i vojske počelo je raditi na reformi prije nekoliko mjeseci i mora predati izvješće do kraja siječnja.

Suu Kyi je jasno dala na znanje da cilja na položaj predsjednika koji će parlament ponuditi po završetku parlamentarnih izbora 2015. Nacionalna liga za demokraciju favorit je tih izbora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.