Malo hoće, malo neće: HDZ traži ukidanje vijećničkih naknada, a glasao je protiv njihova smanjivanja

Screenshot: YouTube

HDDSB je u petak načelno podupro nedavni prijedlog osječkog HDZ-a o ukidanju naknada osječkim gradskim vijećnicima te članovima Upravnih vijeća i Nadzornih odbora gradskih poduzeća i ustanova, ali i podsjetio kako je HDZ prošle godine u Gradskom vijeću glasovao protiv prijedloga o smanjivanju tih naknada.

Zamjenik predsjednika stranke Karlo Šatvar kazao je na konferenciji za novinare kako je Građanska opcija grada Osijeka (GOGO) u svibnju prošle godine predložila smanjivanje vijećničkih naknada za 300 kuna, ali da odlukom većine, koju čini i HDZ, to nije prihvaćeno.

Nelogičnosti u HDZ-u

Ocijenio je kako je riječ o nelogičnostima te da u HDZ-u ni sami ne znaju što žele, posebice što je, kako tvrdi, gradski vijećnik HDZ-a Milan Opačak nedavno predložio uvođenje naknada i vijećnicima u gradskim četvrtima i mjesnim odborima.

"Svi oni koji žele provoditi uštede i racionalizaciju troškova imat će partnera u HDSSB-u, pa tako i HDZ, ali očito se u toj stranci prvo moraju međusobno dogovoriti i zauzeti stav, pa tek nakon toga možemo razgovarati s HDZ-om i s drugim političkim opcijama", poručio je Šatvar.

Sredstva samo za one s manje od 10.000 stanovnika

Budući da su čelnici lokalnog HDZ-a predložili da se novac ušteđen ukidanjem naknada usmjeri na edukaciju i pripremu projekata iz Programa ruralnog razvoja do 2020. godine, potpredsjednik HDSSB-a Stjepan Ribić podsjetio je na temeljno pravilo tog programa - da su novčana sredstva namijenjena jedinicama lokalne samouprave s manje od 10 tisuća stanovnika.

"Nadam se da vladajućoj koaliciji HDZ-a i SDP-a u Gradskom vijeću nije u interesu svesti grad Osijek na brojku ispod 10 tisuća stanovnika, kako bi se mogao prijaviti na natječaj. Slažem se da treba ukinuti vijećničke naknade i dio odvojiti za edukaciju koalicije HDZ-SDP o projektima i programima Europske unije", poručio je Ribić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.