"Mali dom za velike ljude": Prikupljaju se sredstva za izgradnju doma za osobe s autizmom

Foto: Promo plakat

DVA NAS dana dijele od velikog humanitarnog koncerta u sklopu akcije "Mali dom za velike ljude", kojom se prikupljaju sredstva za izgradnju doma za osobe s autizmom.

Prema registru u našoj zemlji s autizmom živi 1.250 ljudi, dok iz udruge Kišni čovjek, koja skrbi za autistične osobe, procjenjuju kako se stvarna brojka kreće oko 8.000. Istovremeno, u Hrvatskoj postoji samo jedan specijalizirani centar za pomoć tim osobama. Zbog toga je pokrenuta ova humanitarna akcija.

"Ovom humanitarnom akcijom želimo urediti jedini životni prostor za osobe s autizmom iznad 21 godine. Taj objekt je namjenski građen još 1969. za dječji vrtić, a Centar za autizam je taj prostor dobio 1986. godine. Od tada do danas bilo je nekoliko akcija kako bi se taj prostor adaptirao, no sve su one bile potpuno bezuspješne", kaže nam Anita Dražetić iz udruge Kišni čovjek.

Prostor i dalje ne zadovoljava osnovne uvjete stanovanja. Za adaptiranje tisuću kvadrata prostora potrebno je prikupiti novčana sredstva u iznosu od 1,5 milijuna kuna. "Uzalud smo godinama čekali da nas država podrži i da se izgradi novi prostor za život osoba s autizmom. Odlučili smo uzeti stvar u svoje ruke i pokrenuli smo ovu akciju", rekla je Dražetić.

Svi oni koji žele pomoći, mogu to učiniti i pozivom na broj 060 9009, kojim se donira 5 kuna. Do sada je putem telefonskih poziva skupljeno oko 123 tisuće kuna. Iz udruge 'Kišni čovjek' ne očekuju da će odmah skupiti milijun i pol kuna, ali će im sav novac koji prikupe dobro doći.

"Znamo da je situacija u državi iznimno zahtjevna i jaka, a paralelno uz našu, pojavile su se dvije humanitarne akcije s velikom, nužnom, hitnom i potrebnom pomoći. Znamo da su ljudi financijski iscrpljeni. Mi smo pozitivni. O iznosu kojeg skupimo ovisit će realizacija adaptacije"

Ne prikupi li se sav potreban novac, akcija će biti produžena. "Sigurno ćemo akciju produžiti jer su nam se javila neke udruge. To su organizacije koje nas žele podržati dok ne prikupimo cijeli potreban iznos"

Humanitarni koncert će se održati u srijedu, u dvorani Dražen Petrović, a ulaznice su u prodaji po cijeni od 50 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.