Makedonci izlaze na birališta kako bi izabrali novi parlament i predsjednika

Foto: Hina
Video: YouTube (Al Jazeera Balkans)

MAKEDONCI su u nedjelju počeli glasovati na parlamentarnim i na predsjedničkim izborima, na kojima konzervativci imaju dobre izglede da učvrste vlast u toj balkanskoj zemlji koja se s mukom približava Europskoj uniji.



Konzervativna stranka (VMRO-DPMNE) premijera na odlasku Nikole Gruevskog raspisala je prijevremene parlamentarne izbore godinu dana prije izbora koji su se trebali održati u lipnju 2015., nakon nesporazuma s partnerom u vladi, albanskom Demokratskom unijom za integraciju (DUI) u vezi s izborom zajedničkog kandidata za predsjednika.

Na ovim predsjedničkim izborima kandidirala su se četiri kandidata, a albanska stranka u Vladi, Demokratska unija Integracija, odlučila prethodno bojkotirati izbore zato što vladajuća stranka nije prihvatila njihov zahtjev o konsenzualnom kandidatu za predsjednika, to jest kandidatu koji bi bio prihvaćen i s njihove strane. Tako je ova stranka kampanju za predsjedničke izbore provela potičuće građane albanskog etničkog porijekla da ne izlaze na glasovanje kako se ne bi ispunio cenzus od 40 posto koji se traži da bi predsjednički izbori bili legitimni. Njihova ideja nije uspjela jer je odaziv u prvom krugu bio nešto ispod 49 posto.


Analitičar Aleksandar Damovski misli da je riječ o manevru vladajućih kako bi dodatno učvrstili vlast. Usprkos slabljenju gospodarstva konzervativci i dalje uživaju povjerenje birača. Po zadnjim anketama dobivaju gotovo 28 posto glasova i većinu od 62 od 123 mjesta u parlamentu. Socijalisti iz SDSM-a (oporba) dobivaju gotovo 15 posto.

Ujedno, predsjednik na odlasku, konzervativac Đorge Ivanov i kandidat oporbe Stevo Pendarovski sučelit će se u drugom krugu predsjedničkih izbora. Ivanov nakon prvog kruga 13. travnja ima znatnu prednost. Birališta su se otvorila u sedam sati po srednjoeuropskom vremenu, a zatvorit će se u 21 sat. Prvi rezultati objavit će se kasno navečer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.