Mađarski šef diplomacije: Dižemo ogradu prema Hrvatskoj, ovo je neograničena masovna migracija

Screenshot: YouTube

ODNOSI između Hrvatske s jedne strane te Srbije i Mađarske s druge strane usred izbjegličke krize došli su do točke usijanja.

Mađarski šef diplomacije Peter Szijarto ponovno se obrušio na hrvatsku Vladu, odgovarajući tako na nedavne navode Zorana Milanovića.

"Kada bi se hrvatska vlada manje bavila napadanjem Srbije i Mađarske i kada hrvatski premijer ne bi na to trošio svoje dragocjeno vrijeme, možda bi im sustav usred krize izdržao više od dva dana", poručio je Szijarto, prenosi RTL.

"Ovo je masovna migracija"

"Ako želite poslati vlak u Mađarsku onda je vaš ministar unutarnjih poslova trebao kontaktirati našega i objasniti mu o čemu se radi, nije u redu da smo doznali od Zorana Milanovića putem medija da ćete sve pustiti da prođu, pa su za nekoliko sati tisuće već bile na našoj granici.

Planiramo podići fizičku granicu na hrvatsko-mađarskoj granici gdje je to potrebno. Ova ograda nema veze s Hrvatima i Mađarima. Ono što bismo mi i hrvatski političari trebali učiniti je shvatiti izazov kakav on doista jest.

Ovo je masovni pokret s neograničenim brojem resursa, a to su ljudi. Da biste se nosili s izazovom, morate braniti granicu. Da je grčka to napravila , onda ne bismo trebali ovakve mjere", zaključio je pak u intervjuu za HRT.

Ograda koju Mađarska postavlja na granici s Hrvatskom nema veze s Hrvatskom i Mađarskom niti s Hrvatima i Mađarima, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto i pozvao na komunikaciju jer predviđa da će se migrantska kriza nastaviti i granica se mora braniti.

Međutim, upozorio je na važnost komunikacije između čelnika dviju zemalja jer se problemi bez nje ne mogu riješiti.

"Moramo braniti našu granicu"

"Ako želite poslati vlak u Mađarsku vaš bi ministar unutarnjih poslova trebao kontaktirati našeg ministra unutarnjih poslova, objasniti u čemu je problem, porazgovarati o njemu. Nije bilo u redu da smo iz izjave za javnost vašeg premijera morali doznati da ćete sve pustiti da prođu", kazao je ministar ističući da se "tako u Europi ne rješavaju problemi".

Szijjarto je upozorio da ova migrantska kriza neće nestati i političari to moraju shvatiti i poduzeti mjere da bi se mogli s njom nositi.

"Ono što bismo mi, ali i hrvatski političari trebali učiniti jest da shvatimo ovaj izazov onako kakav doista jest. Ovo nije samo još jedan jednostavan problem vezan za migraciju i izbjeglice. On neće nestati potkraj godine. To je masovna migracija", kazao je.

"Da bismo se mogli nositi s tim izazovom, moramo braniti našu granicu. Da je Grčka djelovala u skladu s europskom regulativom, sa schengenskom regulativom, da može obraniti svoje granice uz pomoć Europe, onda ne bismo trebali ovakve mjere".


Szijjarto je ranije u srijedu rekao, a prenijela je mađarska agencija MTI, da je njegova zemlja podvrgnuta nezasluženim napadima hrvatskog premijera Zorana Milanovića te mu poručio neka predizbornu kampanju vodi u Hrvatskoj i ne uvlači u nju Mađarsku.

"Grčka i Hrvatska uzrokuju ozbiljne probleme Mađarskoj i Srbiji"

Kazao je da Milanović bez razloga kritizira Mađarsku, ali i Srbiju i podsjetio da je njegova zemlja primila 230.000 izbjeglica i većinu registrirala.

Također je upozorio da Grčka i Hrvatska uzrokuju ozbiljne probleme Mađarskoj i Srbiji, uključujući i gospodarsku štetu, ali i kazao da Budimpešta i Beograd žele "učvrstiti gospodarsku suradnju" jer je u "vremenu izazova prijateljstvo još važnije nego inače".

"Uvjeren sam da Srbija i Mađarska imaju blistavu zajedničku budućnost", kazao je Szijjarto i dodao da dvije vlade neće dopustiti da bilateralni odnosi postanu žrtva migrantske krize. Zahvalio je Srbiji što nije podlegla pritiscima i ultimatumu Hrvatske koja od nje traži da izbjeglice šalje u Mađarsku.

Szijjarto je u Senti zajedno sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem otvorio tvornicu "Tisza Automotive".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.