Mađarska popustila MMF-u i Europskoj komisiji: Mijenja se sporni zakon o centralnoj banci

MAĐARSKA vlada jučer je i službeno konačno popustila pritiscima Europske komisije i MMF-a, te predstavila reviziju sporne reforme centralne banke.

"Mađarska vlada uputila je parlamentu izmjene zakona o centralnoj banci, koji se odnose na pitanja koja su po mišljenju Europske komisije sporna", priopćilo je jučer mađarsko ministarstvo ekonomije. S obzirom na to da stranka Fidesz premijera Viktora Orbana ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, usvajanje izmjene zakona trebalo bi proći glatko.

Podsjetimo, Europska komisija i MMF spornim drže odredbe koje je Orbanova vlada donijela prije nekoliko mjeseci, a kojima se direktno ugrožava nezavisnost središnje banke. Vlada je tim zakonom omogućila postavljanje predstavnika vlade u Monetarno vijeća središnje banke, koji je imao prav veta na odluke guvernera.

"Predstavnik vlade neće više sudjelovati na sjednicama Monetarnog vijeća Narodne banke i ono više neće morati slati vladi dnevni red tih sastanaka", pojasnilo je ministarstvo.

Međutim, mađarska vlada nije još napravila sve ustupke i promjene koje su od nje tražene. I dalje na snazi ostaju smanjene plaće za čelnike centralne banke, kao i obveza guvernera da prisegne na ustav. Vlada je zadržala i pravo imenovanja trećeg zamjenika guvernera centralne banke.

Podsjetimo, Mađarska je zadnjih mjeseci doživjela financijski slom te joj je nekakav vid aranžmana s MMF-om i EU-om prijeko potreban. Pregovori oko programa teškog 20 milijardi eura prekinuti su kada je Mađarska počela povlačiti, za Eu sporne, poteze vezane uz sudstvo i neovisnost centralne banke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.