MMF: Svijet se sporo oporavlja od krize, stanje će se pogoršati; loše prognoze i za Hrvatsku

MMF UPOZORAVA na sve slabiji oporavak od krize te najavljuje sve veću mogućnost dodatnog pogoršanja situacije. "Svjetlu na kraju tunela" očito se i dalje ne nazire trag. Fond je revidirao i prognoze rasta za Hrvatsku - BDP će pasti i više od dosad očekivanog.

Svijet se sporo oporavlja od krize i taj oporavak sve više slabi, zaključak je Međunarodnog monetarnog fonda koji u svojim prognozama napominje kako je sve više izgleda da će se stanje pogoršati.

Umjesto 0,5 posto u ovoj godini očekuju pad BDP-a za 1,1 posto

Na globalnu ekonomiju najviše će utjecati stanje u SAD-u i Europi. Amerikanci moraju zaustaviti zaduživanje, njihov dug sada je veći od 16 tisuća milijardi dolara, dok Europa mora nastaviti sa stabilizacijskim fondom, integracijom i bankovnom unijom, poručuju iz MMF-a.

MMF je revidirao prognoze i za našu zemlju. Umjesto 0,5 posto u ovoj godini očekuju pad BDP-a za 1,1 posto, dok u sljedećoj očekuju rast od 1 posto. U 2012. globalni rast će iznositi 3,3 posto, a u 2013. godini 3,6 posto, predviđa MMF koji je revidirane podatke objavio na svojoj web stranici.

Čačić: MMF potvrđuje ono što sam rekao

Najnovije prognoze MMF-a prema kojima se u ovoj godini očekuje pad BDP-a od 1,1 posto te rast u sljedećoj od jedan posto komentirao je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, Radimir Čačić.

"U samom startu, na početku godine imate moje izjave da je zadatak ove Vlade da se spriječe katastrofične prognoze najvećeg broja naših analitičara koje su bile da će pad bruto društvenog proizvoda u ovoj godini biti preko dva posto. Dakle, rekao bih da čak i MMF potvrđuje ono što sam rekao", istaknuo je Čačić.

Linić: Neće biti direktnog utjecaja na proračun

Prognoze MMF-a prema kojima se u ovoj godini očekuje pad BDP-a od 1,1 posto, te rast u sljedećoj od jedan posto komentirao je ministar financija Slavko Linić.

"Direktnog utjecaja na proračun neće biti, deficite ćemo imati kako smo predvidjeli i direktnog utjecaja na fiskalno pravilo neće značajno biti jer je jednostavno fiskalno pravilo za ovu godinu čak iznad 1,3 posto ušteda. Ostaje ono problematično, nema radnih mjesta, nema investicija, a to je nešto za što se itekako moramo boriti da u idućoj godini ne bude tako", poručio je Linić.

Rehn: Kad je u pitanju budućnost eurozone, sada sam manje pesimističan nego što sam to bio proljetos

U Tokiju se održava godišnji sastanak MMF-a i Svjetske banke odakle je Olivier Blanchard, glavni ekonomist MMF-a upozorio: "Financijski sustav i dalje ne funkcionira učinkovito, poglavito u Europi, ali i u SAD-u i u Japanu, banke su još uvijek slabe, a njihov položaj dodatno pogoršava slabi ekonomski rast", prenosi BBC.

No, nije sve tako crno. Ministri financija eurozone u Luxemburgu su pokrenuli stalni europski mehanizam stabilnosti, fond vrijedan 700 milijardi eura. "Kad je u pitanju budućnost eurozone, sada sam manje pesimističan nego što sam to bio proljetos", kaže europski povjerenik za ekonomiju Olli Rehn.

Ministri će danas raspravljati o porezu na financijske transakcije. Sinoć su dogovorili i novu ratu kredita za Portugal, a o kreditima i pomoći ovisi prezadužena Grčka koja je danas domaćin njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Čuvaju je tisuće policajaca. Ljevica je najavila prosvjede, a Merkel poručuje: "Razumijem Grčku, ali eurozona mora ostati konkurentna".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.