Linića ne brinu crne prognoze EBRD-a: Svatko se bavi svojim prognozama, Vlada radi na rješavanju krize

MINISTAR financija Slavko Linić prije sjednice Vlade nije želio komentirati prognozu Europske banke za obnovu i razvitak koja predviđa pad aktivnosti hrvatskog gospodarstva u ovoj godini od jedan cijelih 2 posto. Tek je kratko poručio kako svi imaju svoje prognoze, no ima ih Vlada.

"Prema tome, toliko su različite. Svatko se bavi svojim prognozama. Kriza je velika i u svijetu i u Hrvatskoj, Vlada je pokušava rješavati. Samo toliko o prognozama", rekao je Linić.

Podsjetimo, u najnovijem izvještaju EBRD-a za ovu godinu se prognozira pad gospodarskih aktivnosti U Hrvatskoj od 1,2 posto, nakon čega bi sljedeće godine napokon trebao uslijediti oporavak i to uz stopu rasta od 1,5 posto.

Na taj je način EBRD ozbiljno snizio prognoze koje je davao tijekom svibnja, kada se predviđalo da će BDP pasti za oko 0,6 posto. Prema ocjeni EBRD-a, gospodarska situacija u Hrvatskoj očigledno se pogoršava, a BDP u dva posljednja tromjesečja konstantno opada.

"Što se tiče rasta u preostalom dijelu godine, njega ili neće biti ili će biti negativan, a odražavat će općenito nedostatnu konkurentnost gospodarstva. Međutim, potpisivanje sporazuma o pristupanju EU krajem prošle godine i realistični izgledi za punopravno članstvo sredinom 2013. godine pozitivni su signali za srednjoročno razdoblje i mogli bi pomoći u oživljavanju povjerenja i ulaganja", stoji u izvješću EBRD-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.